Nieuws  >  COVID-19: Erika Vlieghe pleit voor drastische coronamaatregelen, ook in Vlaanderen

COVID-19: Erika Vlieghe pleit voor drastische coronamaatregelen, ook in Vlaanderen

BRUSSEL 25/10 - Professor Erika Vlieghe vindt dat er ook in Vlaanderen snel drastische coronamaatregelen moeten worden genomen. "In deze fase van de epidemie hebben we nood aan heel drastische, radicale en eenvoudige maatregelen om het virus geleidelijk weer onder controle te krijgen." Als dat niet snel gebeurt, vreest Vlieghe dat ons zorgsysteem kan kapseizen, zegt de infectiologe zondag aan de VRT.

Terwijl Brussel en Wallonië dit weekend strengere maatregelen namen, houdt Vlaanderen de boot voorlopig nog af.

"Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand", zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zondagochtend nog.

Professor Vlieghe schat de situatie heel anders in en vraagt om onmiddellijke actie. "Het brandt zeker en vast wel. Minder uitslaand dan in Brussel en Wallonië, maar je moet niet wachten tot een brand je halve huis vernield heeft voor je duidelijkere maatregelen neemt."

Vlieghe vreest vooral dat ons zorgsysteem kan omvallen. "We zien dat ook in Vlaanderen de ziekenhuizen snel vollopen. We gaan dit niet blijven volhouden."

Door de maandenlange strijd tegen het coronavirus ziet de professor dat de zorgkundigen, verpleegkundigen en artsen in heel Vlaanderen uitgeput zijn. "Ik denk dat je zo snel mogelijk àlles moet doen om de overdracht van het virus tussen mensen te verminderen. Op alle vlakken, in alle sectoren. Er zijn een aantal goede maatregelen genomen, maar ik vrees dat ze niet voldoende zullen zijn en dat er niet genoeg tijd zal zijn om te wachten." 

VOC/PLS/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: