Nieuws  >  COVID-19: Antwerps testdorp "winterproof" gemaakt

COVID-19: Antwerps testdorp "winterproof" gemaakt

ANTWERPEN 03/11 - Op Spoor Oost is het COVID-testdorp van de stad Antwerpen en ziekenhuisgroep ZNA heropend in een "winterproof" jasje. Om beschut te zijn tegen weer en wind, gebeuren de testafnames voortaan in een afsluitbare en verwarmde tent van duizend vierkante meter. De initiatiefnemers hopen wel dat de federale teststrategie snel weer verandert zodat er weer meer personen zonder symptomen worden getest en het testdorp ten volle van zijn capaciteit kan gebruikmaken.

Sinds de start op 6 augustus hebben al 30.000 mensen zich in het testdorp laten testen op het coronavirus. Aanvankelijk kon je er alleen terecht na doorverwijzing door een contactonderzoeker of na terugkeer uit een rode zone.

Daar kwamen vervolgens mensen bij die uit een oranje zone kwamen, mensen die een negatieve test nodig hadden voor een reis naar het buitenland, mensen die al in quarantaine zaten en een tweede test wilden en werknemers van geselecteerde bedrijven die werden doorverwezen door hun bedrijfsarts.

Door de veranderde teststrategie mogen momenteel echter alleen mensen met een doktersvoorschrift, mensen die een test nodig hebben voor een reis naar het buitenland en een beperkt aantal mensen met een code van een contactonderzoeker langskomen.

"Hier zijn zes teststraten voor auto's en twee voor voetgangers en fietsers", zegt Antwerps schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA). "We hopen dat we door het upgraden van de federale testlabo's en dus de uitbreiding van de testcapaciteit zo snel mogelijk weer asymptomatische patiënten kunnen beginnen testen. Op een bepaald moment zaten we aan pieken van 800 mensen per dag. Nu is dat 300, wat zeker niet slecht is en een enorme ontlasting blijft van de eerstelijnszorg. We willen huisartsen en spoeddiensten de kans geven om het werk te doen dat ze moeten doen: zorgen voor zieke mensen."

Het winterproof testdorp blijft nu de hele winter op Spoor Oost, ook al vanwege het noodgedwongen schrappen van de Winterfoor.

"Op dit moment blijft de stad Antwerpen het prefinancieren, maar we zijn nog in gesprek met Vlaanderen over minstens een gedeeltelijke terugbetaling die al toegezegd was maar nog moet worden geconcretiseerd", zegt Duchateau.

"Het testdorp is de enige manier om in onze zone huisartsen en spoeddiensten te ontlasten tijdens de coronacrisis. We zijn de studenten verpleegkunde die hier werken daar heel dankbaar voor. We hebben op een bepaald moment ook een aanbod gedaan naar andere zones om ook hiernaartoe te komen, maar zij hebben geopteerd om het dichter bij huis te organiseren. Dat snap ik ook. Moest de nood er ooit toch zijn, zal Antwerpen er echter nog steeds positief tegenover staan."

Zodra er een vaccin beschikbaar is tegen het coronavirus, wil Duchateau het testdorp ook gedeeltelijk gaan gebruiken als vaccinatiecentrum. "Dat kan snel gaan dankzij de modulaire opstelling die we hier hebben", legt ZNA-spoedarts Jan Stroobants uit. "Het testdorp zal beide functies kunnen combineren, met hetzelfde personeel en dezelfde inschrijvingsmogelijkheden. Zo is het voor de mensen heel duidelijk hoe alles in zijn werk zal gaan." 

HDB/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: