Nieuws  >  Covid-19 vaccinatiestrategie? Een taskforce is daar "volop mee bezig", zegt De Croo

Covid-19 vaccinatiestrategie? Een taskforce is daar "volop mee bezig", zegt De Croo

BRUSSEL 12/11 - De overheid werkt volop aan een vaccinatiestrategie, maar de gedetailleerde uitwerking ervan zal pas kunnen gebeuren als de specifieke kenmerken van de Covid-19-vaccins volledig gekend zijn.

Dat antwoordde premier Alexander De Croo donderdag op vragen in de plenaire Kamer. Verschillende farmabedrijven werken al maanden aan een vaccin tegen het coronavirus. De Amerikaanse farmareus Pfizer liet deze week nog weten dat zijn experimentele vaccin 90 procent effectief is.

Ook Jonhson&Johnson, Sanofi-GSK en AstraZeneca zijn al vergevorderd in de ontwikkeling van hun vaccins.

De Europese Commissie onderhandelde al contracten met een aantal farmagiganten en België maakt deel uit van die aankoopstrategie.

Een strategie om uit te maken wie prioritair gevaccineerd moet worden, waar dat moet gebeuren en hoe de hele logistieke operatie moet verlopen, is er echter nog niet.

Een taskforce is daar "volop mee bezig", antwoordde eerste minister Alexander De Croo donderdagmiddag op vragen van Kristof Calvo (Groen), Sofie Merckx (PVDA), Laurence Zanchetta (PS) en Kathleen Depoorter (N-VA).

Maar de details van die strategie kunnen pas uitgewerkt worden wanneer de specifieke karakteristieken van de vaccins duidelijk zijn, zei de premier.

"Ik zou ook graag vandaag al al die details kennen, maar de werking van het ene vaccin is heel verschillend ten opzichte van het andere, en is bijvoorbeeld meer geschikt voor jongeren of voor ouderen. We zullen ons daarop baseren om die strategie uit te werken."

De Croo verwacht die informatie "in de loop van de komende weken".

Volgens N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter handelt de regering te traag. "Na een mondmaskersaga en een testsaga voorspel ik u een Covid-vaccinsaga", zei ze. "Wat heeft u al ondernomen om ervoor te zorgen dat dat vaccin vlot tot bij de mensen zal geraken? De huisartsen en apotheken staan klaar, waarom u niet?"

PVDA-politica Sofie Merckx benadrukte dat de regering moet onderhandelen met de farmabedrijven om een faire prijs te bekomen en ervoor te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot een vaccin. "Gezondheid moet boven winst staan", zei ze.

Premier De Croo benadrukte nog dat het de bedoeling is dat de verschillende overheden samen aan een strategie werken, zodat die voor iedere Belg hetzelfde is. "We vragen aan de bevolking om één ploeg te vormen en om samen aan één zeel te trekken. Ik ga ervan uit dat we dat als politiek ook kunnen doen, zodat we onze bevolking zo goed mogelijk kunnen beschermen."

Groen-fractieleider Kristof Calvo wil daar ook het parlement bij betrekken. "We moeten tijdig beginnen met een publieke dialoog, mogelijk binnen dit halfrond, om samen te proberen om afspraken te maken." 

VEF • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: