Nieuws  >  Voka wil ziektebriefje herzien en een 'fitnote' invoeren

Voka wil ziektebriefje herzien en een 'fitnote' invoeren

BRUSSEL 29/09 - Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een 'fitnote' waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan. Zo'n fitnote is volgens Voka goed voor zowel de werknemer als de werkgever.

"Wie ziek wordt, is vaak wel nog in staat om bepaalde taken uit te voeren. Een fitnote in plaats van een ziektebriefje maakt een gesprek tussen werkgever en werknemer mogelijk over wat wel nog kan. Op die manier verliest een langdurig zieke niet alle contact met de werkvloer", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voorts zou een huisarts maximaal 1 maand afwezigheid wegens ziekte kunnen attesteren. Na die maand komt een bedrijfsarts in beeld. Op dat moment kan er al worden nagedacht over de mogelijkheden tot re-integratie van de werknemer. De terugkeercoaches die federaal minister Vandenbroucke voorstelt, komen pas na 3 maanden arbeidsongeschiktheid in actie. Dat is volgens Voka te laat. Voor Voka moet iedereen die een toelage van de overheid ontvangt, op een of andere wijze naar werk worden begeleid.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: