Nieuws  >  BVAS vraagt opheldering over online platform Helena: "Patiëntengegevens in gevaar brengen, is onaanvaardbaar"

BVAS vraagt opheldering over online platform Helena: "Patiëntengegevens in gevaar brengen, is onaanvaardbaar"

BRUSSEL 28/10 De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is verontrust over Helena, een platform voor gegevensuitwisseling tussen artsen en patiënten. "Patiëntengegevens in gevaar brengen, is onaanvaardbaar", zegt BVAS.

Volgens de Franstalige krant Le Soir schort er heel wat aan de veiligheid van Helena. Patiënten kunnen naar verluidt inloggen en het platform activeren zonder authenticatie via eID of Itsme. Dat zou een risico op datalekken inhouden.

Le Soir maakt melding van een klacht die Medispring, een coöperatie van Franstalige artsen, heeft ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Volgens Medispring werd het veiligheidsniveau dat vereist is voor toegang van de patiënt tot zijn of haar dossier speciaal op maat van de applicatie Helena verlaagd. Patiënten kunnen Helena activeren zonder dat hun identiteit en toestemming formeel en officieel is vastgesteld via eID of Itsme. Het enige dat ze nodig hebben, is een eenvoudige code die per e-mail door een arts is verstuurd (en een bevestiging per sms).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: