Nieuws  >  Dementie-onderzoek VIB ligt aan de basis van nieuwe gentherapie

Dementie-onderzoek VIB ligt aan de basis van nieuwe gentherapie

BRUSSEL 21/12 - In de VS en Australië loopt een klinische studie rond een nieuwe gentherapie voor mensen met frontaalkwabdementie. Dat meldt het VIB, het onderzoeksinstituut onder leiding van professor Christine Van Broeckhoven, dat de behandeling mogelijk maakte met genetisch onderzoek.

 In 2006 al ontdekte het team van professor Van Broeckhoven dat fouten in het zogenoemde 'progranuline-gen' de basis vormen van een veel voorkomende familiale vorm van frontaalkwabdementie, na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie op jonge leeftijd.

Deze genetische fouten veroorzaken een tekort aan de groeifactor progranuline in de hersenen, wat leidt tot de ziekte.  Na deze vondst verkende het VIB de mogelijkheid om de ziekte te behandelen door de hoeveelheid progranuline te verhogen. Daarvoor vond het instituut een industriële partner in het Amerikaanse bedrijf Prevail Therapeutics. Het bedrijf test de gentherapie momenteel uit in de VS en Australië. Daar loopt een fase 1/2 klinische studie bij patiënten met frontaalkwabdementie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: