Nieuws  >  Covid-19 - Nieuwe quarantaineregels in België vanaf 10 januari (overzicht en reacties)

Covid-19 - Nieuwe quarantaineregels in België vanaf 10 januari (overzicht en reacties)

BRUSSEL 04/01 - De ministers bogen zich dinsdagmiddag tijdens een Interministeriële Conferentie (IMC) over versoepelingen van de quarantaine- en testregels. De snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus dreigt immers grote druk te zetten op de eerstelijnsgezondheidszorg en de testcentra en een stortvloed aan quarantaines uit te lokken. Overzicht van de nieuwe regels en reacties.

Wat verandert er vanaf 10 januari?

"Begrip voor aanpassing test- en quarantainestrategie, maar extra risico" (Van Ranst)

Viroloog Marc Van Ranst : "Ik begrijp waarom men die maatregelen neemt. Op die manier wordt de eerstelijnszorg ontlast en wordt een antwoord geboden op de vrees voor absenteïsme in kritische sectoren, maar men introduceert wel een extra risico."

Daarom raadt de viroloog recent gevaccineerden die een hoogrisicocontact hebben gehad aan om heel voorzichtig te zijn en in de mate van het mogelijke zo weinig mogelijk mensen te zien en zo veel mogelijk van thuis uit te werken. Daarnaast pleit Van Ranst ervoor om de eerste dagen een FFP2-masker te dragen. De viroloog hoopt dat met het versoepelen van de quarantaine- en teststrategie - die andermaal verder ging dan wat de experts hadden vooropgesteld - er op het Overlegcomité donderdag niet nog extra versoepelingen worden doorgevoerd.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: