Nieuws  >  Inval Oekraïne - Bijna 30.000 Belgen halen op één dag tijd gratis jodiumtabletten af

Inval Oekraïne - Bijna 30.000 Belgen halen op één dag tijd gratis jodiumtabletten af

BRUSSEL 01/03 - Maandag hebben 29.179 Belgen gratis jodiumtabletten afgehaald bij de apotheek. In totaal zijn 32.483 verpakkingen met jodiumtabletten verdeeld op één dag tijd. Wat moet u als arts weten over deze jodiumtabletten?

Toen donderdag bekend werd dat er in het Oekraïense Tsjernobyl gevochten werd, is de toeloop op de gratis jodiumtabletten begonnen, legt Michael Storme van APB uit. Zondag kwam dan het nieuws dat de Russische president Vladimir Poetin nucleaire afschrikmiddelen op scherp zette.

Het is geleden van het voorjaar van 2018 dat Belgen in groten getale naar de apotheek trokken om hun gratis jodiumtabletten af te halen. Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op, wat tot een bestraling ‘van binnenuit' leidt. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe. Door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: