Nieuws  >  Vlaanderen garandeert vaccinatie tegen HPV voor alle tieners

Vlaanderen garandeert vaccinatie tegen HPV voor alle tieners

BRUSSEL 25/04 - De Vlaamse regering heeft de nodige hoeveelheid vaccins aangekocht om jaarlijks 70.000 jongeren volledig te vaccineren tegen HPV, het humaan papillomavirus. De vaccinatie wordt aangeboden aan meisjes en jongens om kankers te helpen voorkomen die door HPV veroorzaakt worden. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke koopt Vlaanderen nu voldoende vaccins aan om tot en met juni 2026 de vaccinatie van de volledige doelgroep te garanderen.

Een besmetting met HPV kan leiden tot het ontstaan van huidaandoeningen en (genitale) wratten, maar bepaalde varianten kunnen ook kanker veroorzaken. Bij meisjes gaat het dan vooral om baarmoederhalskanker (ruim 99 procent van de baarmoederhalskankers wordt veroorzaakt door een HPV-infectie), bij jongens om keel-, anus- en peniskanker.

In Vlaanderen biedt de overheid het vaccin tegen HPV gratis aan aan alle meisjes en jongens in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee inentingen, die normaal gezien gegeven worden in de loop van één schooljaar.  Vlaanderen zit aan een participatiegraad van om en bij de 90 procent in het algemeen. Bij jongens, die sinds september 2019 ook zijn opgenomen in het vaccinatieschema, is er sprake van 87 procent.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: