Nieuws  >  Helft Belgische vrouwen laat zich om de drie jaar controleren op baarmoederhalskanker

Helft Belgische vrouwen laat zich om de drie jaar controleren op baarmoederhalskanker

BRUSSEL 23/01 - De helft van alle Belgische vrouwen laat zich - zoals aanbevolen - minstens om de drie jaar controleren op baarmoederhalskanker.

 Dat blijkt uit een bevraging bij duizend vrouwen in opdracht van MSD, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Januari is traditioneel een actiemaand tegen baarmoederhalskanker. MSD stelt dat "slechts de helft van de vrouwen in ons land zich om de drie jaar laat controleren omdat ze niet graag naar de dokter gaan of er geen tijd voor maken". 

Volgens Kom op tegen Kanker bedroeg de zogenaamde dekkingsgraad in Vlaanderen voor 2021 nog 63 procent. "Dat is redelijk en ligt in de lijn van de gezondheidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid (65 procent)", aldus Kom op tegen Kanker. Op zich doet Vlaanderen het dus zeker niet slecht, klinkt het bij de organisatie. "In Wallonië is de graad veel lager, bovendien vallen sommige vrouwen buiten de statistieken omdat ze zich om de vier jaar laten controleren." Verder blijkt uit het onderzoek van MSD dat de meeste vrouwen de oorzaak van baarmoederhalskanker - HPV of Humaan Papilloma Virus - wel kennen, maar "onvoldoende op de hoogte zijn van vaccinatie en andere preventiemiddelen".

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: