Nieuws  >  Euthanasieproces - Nieuw euthanasieproces start in januari voor correctionele rechtbank van Dendermonde

Euthanasieproces - Nieuw euthanasieproces start in januari voor correctionele rechtbank van Dendermonde

GENT 16/11 - In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010, waarbij het Gentse hof van assisen de drie artsen vrijsprak voor vergiftiging, zal het nieuwe proces tegen de uitvoerende arts in januari starten in Dendermonde. Dat bevestigen verschillende partijen in de zaak.

Het gaat om een proces voor de correctionele rechtbank van Dendermonde die uitspraak zal doen over de burgerlijke afhandeling, met name of de arts veroordeeld moet worden tot het betalen van een schadevergoeding.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moesten verschijnen voor het hof van assisen.

Joris Van Hove gaf Tine Nys de dodelijke inspuiting en moest zich verantwoorden als uitvoerende arts. Het Gentse hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari de drie artsen vrijgesproken.

Het openbaar ministerie besliste om geen eis tot cassatie in te stellen, wat betekende dat de strafrechtelijke vrijspraak van de artsen niet meer ongedaan kon gemaakt worden.

De burgerlijke partij, de familie van Tine Nys, had wel cassatieberoep aangetekend. Het Hof van Cassatie besliste in september dat er een nieuw proces moest komen voor Van Hove, omdat zijn vrijspraak onvoldoende gemotiveerd werd.

Voor de twee andere artsen die ook vrijgesproken waren, komt er geen nieuw proces. 

VRW/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: