Nieuws  >  ITG vindt eitjes tijgermug op snelwegparking in Namen

ITG vindt eitjes tijgermug op snelwegparking in Namen

ANTWERPEN 07/12 - Afgelopen zomer hebben onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) eitjes van de tijgermug gevonden op een snelwegparking nabij Aische-en-Refail in Namen. Steeds vaker bereikt de exotische tijgermug, die drager kan zijn van verschillende virusziektes, ons land via snelwegen vanuit Frankrijk en Duitsland, waarschuwt het ITG maandag.

De kleine tijgermug kan naast pijnlijke steken ook virusziektes zoals dengue, chikungunya en zika overdragen.

In Europa wint de mug steeds meer terrein: vanuit de zuidelijke regio's heeft het diertje zich al kunnen vestigen in het midden van Frankrijk en Duitsland.

Sinds 2017 organiseert het ITG samen met het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (RBINS) en onderzoeksinstelling BopCo een grootschalig monitoringproject rond de tijgermug.

"Voorlopig heeft de tijgermug zich nog niet gevestigd in België en spotten we de tijgermug sporadisch in ons land", zegt onderzoeker Wim Van Bortel. "Al duikt de tijgermug wel steeds vaker en op meerdere plaatsen op."

Afgelopen zomer deden de onderzoekers een controle op vier snelwegparkings, omdat de mug ons land niet langer enkel via vliegverkeer bereikt.

"Op één parking vonden we al eitjes van de tijgermug. Het is belangrijk dat we deze nieuwe importplaatsen goed monitoren. Het zal veel moeilijker zijn om de tijgermuggen te lokaliseren in ons land als ze meereizen via autoverkeer vanuit Duitsland en Frankrijk, dan loopt de verspreiding via de grote snelwegen naar de steden en gemeentes waar mensen wonen", vertelt Isra Deblauwe.

De tijgermug werd deze zomer ook aan snelwegen in Nederland, vlakbij de Belgische grens, gespot. De ITG-onderzoekers controleerden twee extra snelwegparkings langs dezelfde snelwegen net voor de Nederlandse grens op tijgermuggen maar daar werd niks gevonden. 

SAD/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: