Nieuws  >  COVID-19: 56 procent van de Vlamingen is bereid om coronavaccin te nemen (UGent)

COVID-19: 56 procent van de Vlamingen is bereid om coronavaccin te nemen (UGent)

GENT 14/12 - Zowat 56 procent van de Vlamingen is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus van zodra dat kan. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van 6.056 respondenten door de UGent en ligt lager dan een kleinschalige bevraging waar de UAntwerpen zaterdag over rapporteerde - daarin zei 65 pct zich te zullen vaccineren. Bij vrouwen en lager opgeleide volwassenen ligt de vaccinatiebereidheid lager dan bij de rest van de bevolking, blijkt ook uit de studie.

De bereidheid van deelnemers om zich te laten vaccineren blijkt sterk te variëren. Sommigen zijn zeer overtuigd en zouden het onmiddellijk doen, maar een groep van 30 procent is daar nog niet klaar voor. Toch stemt dat resultaat de onderzoekers optimistisch over de toekomstige vaccinatiecampagne.

"De vaststelling dat vandaag reeds 56 pct van de bevolking bereid is om zich te laten vaccineren, stemt ons hoopvol", zeggen de onderzoekers.

Vooral ouderen (+55) tonen meer bereidheid om zich te laten vaccineren, net als jongvolwassenen (18-35 jaar). Die vertonen een iets grotere vaccinatiebereidheid dan middelbare volwassenen. Ook mannen en hoger opgeleide personen vertonen een grotere bereidheid en zouden anderen in hun omgeving meer stimuleren tot vaccinatie in vergelijking met vrouwen en lager opgeleide personen. De onderzoekers merken wel op dat 57 pct aangeeft dat ze anderen zouden aanmoedigen om zich te laten vaccineren.

De bevraging leert dat een derde van de respondenten vindt dat een vaccinatie verplicht moet worden, maar de onderzoekers geloven niet dat dat een goed idee is omdat bijkomende druk verzet zal uitlokken. Ze pleiten voor het aanmoedigen van vrijwillige vaccinatie, bijvoorbeeld door de beslissing in de verf te zetten als een daad van solidariteit. Mensen kunnen aangemoedigd worden door hen een concreet persoon voor ogen te laten houden voor wie ze zich laten vaccineren.

Gefundeerde vragen over de veiligheid van het vaccin kunnen ontzenuwd worden door correcte en wetenschappelijke informatie zo transparant mogelijk toegankelijk te maken.

De bevraging toont dat de vaccinatiebereidheid nog kan toenemen. Vooral de vanzelfsprekende beroepsgroepen zoals huisartsen, apothekers of wetenschappelijke experten zijn daar goed voor geplaatst en worden vertrouwd door de bevolking. Deze percentages liggen een stuk lager voor politici, bekende Vlamingen of een getuige die reeds is gevaccineerd.

De vaccinatiebereidheid die in het laatste rapport van de motivatie-barometer van UGent-psycholoog Maarten Vansteenkiste wordt gepeild ligt lager dan het cijfer uit een bevraging waar de UAntwerpen het voorbije weekend over berichtte. Daaruit bleek dat 65 procent van 1.200 respondenten aangaf zich te willen laten vaccineren van zodra er een veilig en goed werkend vaccin voor hen beschikbaar is.

Uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL Info bleek zondagavond nog dat goed 40 pct zich zonder twijfel wil laten vaccineren, terwijl 35 pct liever nog een paar maanden de kat uit de boom kijkt.

Een minimale vaccinatiegraad van 70 procent is de doelstelling om voldoende groepsimmuniteit op te bouwen. 

BGY/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: