Nieuws  >  Belangrijke mijlpaal: eerste Belgen krijgen vandaag Covid-19-vaccin

Belangrijke mijlpaal: eerste Belgen krijgen vandaag Covid-19-vaccin

BRUSSEL 28/12 - Amper een jaar nadat de eerste berichten over het coronavirus zijn opgedoken, krijgen maandag de eerste mensen in België het coronavaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. Het gaat om bewoners van drie woonzorgcentra in België.

Afgelopen weekend zijn al verschillende EU-landen gestart met hun vaccinatiecampagnes, met de vaccins die uit Puurs werden vervoerd.

Eerste coronavaccins voor drie woonzorgcentra  

In het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands is maandag de eerste persoon in Vlaanderen ingeënt met een coronavaccin. De 96-jarige Jos Hermans, de oudste bewoner van het woonzorgcentrum, kreeg er om 11 uur het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend.

De vaccins voor het woonzorgcentrum waren maandagochtend omstreeks 8.40 uur vertrokken vanuit campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. Daar waren ze zaterdag aangekomen vanuit de productiefaciliteit van Pfizer in Puurs, slechts op enkele kilometers van het woonzorgcentrum. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) keek van buiten mee door het raam. Hij kon vooraf ook even spreken met Jos. Die vertelde na afloop dat de inenting geen pijn deed.

In het rusthuis Notre-Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe is ook rond 11 uur het eerste vaccin tegen het coronavirus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toegediend. De eer viel te beurt aan zuster Lucie Danjou, met 101 jaar de oudste bewoonster van het rusthuis. Meteen nadien kregen nog vier andere rusthuisbewoners het vaccin toegediend. 

Om 11 uur heeft ook in Wallonië de eerste rusthuisbewoner een coronavaccin toegediend gekregen. Die eer viel te beurt aan de 102-jarige Josepha Delmotte uit het OCMW-rusthuis Bonne Maison de Bouzanton in Bergen. Na Delmotte kregen ook andere bewoners van het rusthuis en verschillende personeelsleden het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. Voordien had 86 procent van de bewoners en het personeel aangegeven gevaccineerd te willen worden.

Voor de start van de vaccinatiecampagne in ons land zijn maandag ongeveer 9.000 dosissen beschikbaar gesteld. In Wallonië beschikken er negentien ziekenhuizen die dienst doen als vaccinatiehub over koelafdelingen waar het vaccin bij de vereiste -80 graden Celsius bewaard kan worden, legde minister van Volksgezondheid Christie Morreale nog eens uit.

Terwijl er discussie is over het al dan niet uitstellen van de toediening van de tweede dosis van het vaccin, is het voorlopig nog steeds de bedoeling dat de rusthuisbewoners over een tweetal weken voor de tweede keer het vaccin krijgen. Om het meest werkzaam te zijn, moet het namelijk twee keer binnen een tijdspanne van 21 dagen worden toegediend.

Wie krijgt een vaccin, wanneer?

De vaccinaties van maandag vormen de symbolische aftrap van de vaccinatiecampagne. Normaal start vanaf 5 januari de echte vaccinatiestrategie. Tegen eind februari hoopt de taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie rond te zijn in de woonzorgcentra, wat betekent dat vanaf maart het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Deze fase omvat ook de tehuizen voor gehandicapten.

Terugblik

De eerste vaccinaties volgen amper een jaar nadat de eerste mediaberichten over een "mysterieuze longziekte" in China verschenen, eind december 2019.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte op 9 januari 2020 bekend dat de longziekte veroorzaakt wordt door een nieuwe variant van het coronavirus. Dat virus kreeg later de aanduiding SARS-CoV-2 en is veroorzaker van de ziekte COVID-19. Het virus greep snel om zich heen.

De eerste besmetting buiten China was bevestigd op 13 januari in Thailand. Snel daarna volgden ook besmettingen in Japan en Zuid-Korea. De eerste infectie in de VS werd op 21 januari vastgesteld. Twee dagen later ging Wuhan, de Chinese stad waar de epidemie begon, in lockdown.

In België was de eerste besmetting bevestigd op 3 februari. Het ging om een man die tot een groep uit Wuhan gerepatrieerde Belgen behoorde. Op 29 februari werd bekend dat een tweede Belg positief was getest, na een zakenreis in Noord-Frankrijk.

Op 10 maart viel in ons land ook een eerste dode door COVID-19, een negentigjarige vrouw in een rusthuis in Brussel. Diezelfde dag kondigde een eerste Nationale Veiligheidsraad maatregelen aan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Twee dagen later werd onder meer beslist om de lessen op te schorten en de horeca te sluiten.

Vanaf 18 maart ging ons land dan een eerste keer in lockdown, waarbij alle niet-essentiële winkels dicht gingen en de bevolking zo veel mogelijk moest thuisblijven.

Volgens de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano van zondag zijn in België al 638.030 mensen besmet geraakt met het virus. Ook kwamen al 19.158 mensen om het leven door de gevolgen van COVID-19. 

MDM • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: