Nieuws  >  Nieuwe coronavarianten al in 50 landen, gebieden en zones aanwezig (WHO)

Nieuwe coronavarianten al in 50 landen, gebieden en zones aanwezig (WHO)

GENEVE/BRUSSEL 13/01 - De gevreesde nieuwe varianten van het coronavirus verspreiden zich over de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat de zogenoemde Britse coronavirusvariant in zeker 50 landen, gebieden en zones is vastgesteld.

De Zuid-Afrikaanse variant van het virus is op twintig plaatsen opgedoken. De nieuwe coronavarianten worden als besmettelijker gezien en dat leidt internationaal tot bezorgdheid. Tientallen landen legden het reisverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk aan banden toen die nieuwe variant daar was vastgesteld.

Dat gebeurde voor het eerst op 14 december. Vier dagen later maakten de Zuid-Afrikaanse autoriteiten ook melding van een nieuwe variant. In België zijn tot nu toe zes besmettingen vastgesteld met een variant van het coronavirus, mogelijk de Britse, zei het Interfederaal Comité Testing en Tracing maandag. Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt) stelde woensdag voor een sluiting van de grenzen te overwegen.

In Nederland, waar de Britse variant is opgedoken, sloeg de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) alarm over de mogelijke gevolgen. Ernst Kuipers waarschuwde in de Tweede Kamer dat geen enkel zorgsysteem een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aankan zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant. "Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan." 

Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: