Nieuws  >  Euthanasieproces - Rechtbank verklaart zichzelf bevoegd om te oordelen over schadevergoeding

Euthanasieproces - Rechtbank verklaart zichzelf bevoegd om te oordelen over schadevergoeding

DENDERMONDE 09/03 - In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010 heeft de correctionele rechtbank van Dendermonde zich dinsdagnamiddag bevoegd verklaard om te oordelen of de uitvoerende arts veroordeeld moet worden tot het betalen van een schadevergoeding. De zaak wordt gepleit op 30 maart.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Het onderzoek startte nadat één van de zussen van de vrouw klacht met burgerlijke partijstelling had ingediend.

Het gerecht onderzocht de zaak maar de procureur des Konings in Dendermonde vorderde de buitenvervolgingstelling. De raadkamer in Dendermonde oordeelde in 2016 om de drie betrokken artsen buiten vervolging te stellen, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep.

Het parket-generaal vroeg daarna ook de verwijzing en de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besloot uiteindelijk eind 2018 om de drie artsen te verwijzen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het was de eerste keer dat artsen zich daarvoor moesten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Joris Van Hove gaf Tine Nys de dodelijke inspuiting en moest zich verantwoorden als uitvoerende arts.

Het hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari 2020 de drie artsen vrijgesproken. Het openbaar ministerie besliste om geen eis tot cassatie in te stellen, wat betekende dat de strafrechtelijke vrijspraak van de artsen niet meer ongedaan kon gemaakt worden.

De burgerlijke partij, de familie van Tine Nys, had wel cassatieberoep aangetekend. Het Hof van Cassatie besliste in september dat er een nieuw proces moest komen voor Van Hove, omdat zijn vrijspraak onvoldoende gemotiveerd werd.

De correctionele rechtbank van Dendermonde verklaarde zich dinsdagnamiddag bevoegd en wees het verzoek af van de verdediging om een prejudiciële vraag te stellen.

De zaak wordt opnieuw behandeld op 30 maart. De rechtbank kondigde aan voor de zomer een vonnis te willen vellen. 

TIP/ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: