Nieuws  >  Weyts vraagt Vandenbroucke om "onzalige beslissing" over artsenquota terug te draaien

Weyts vraagt Vandenbroucke om "onzalige beslissing" over artsenquota terug te draaien

BRUSSEL 11/03 - Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vraagt aan federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een kb over de artsenquota van de vorige regering terug te draaien. Dat kb haalt een aantal medische specialisaties uit de quota waardoor die quota zouden kunnen omzeild worden. N-VA-parlementslid Koen Daniëls waarschuwt voor een mogelijke "achterpoort" waar met name de Franstaligen van gebruik zouden kunnen maken. Ook minister Weyts spreekt van een "onzalige" en "nefaste" beslissing. Een nieuw hoofdstuk dus in de aanslepende discussie over de artsenquota.

De federale overheid beperkt de toegang tot de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde aan Vlaamse universiteiten met quota. Die quota zijn al jaren een communautair getinte twistappel.

Terwijl aan Vlaamse kant gewerkt werd met een instroombeperking via een toelatingsexamen, werden de quota aan Franstalige kant veelvuldig overschreden.

Om de 'historische achterstand' aan Vlaamse kant in te halen, besliste Vlaanderen om de quota zelf een stuk te verhogen. Maar volgens Vlaams parlementslid Koen Daniëls dreigt er een nieuw probleem door een federaal kb dat nog is goedgekeurd onder de vorige federale regering (in augustus 2020). Door dat kb wordt het federale quotum verlaagd van 1.445 naar 1.273 artsen, maar worden tegelijk zes specialisaties uit de quota gehaald. Het gaat om de specialisaties psychiatrie, geriatrie, pathologische anatomie, medische oncologie, reumatologie en klinische biologie.

"Dat lijkt misschien een goed idee, maar dat is het niet", zegt Daniëls. Het zorgt volgens hem niet alleen voor onzekerheid bij de studenten, maar het creëert volgens hem ook een "achterpoort of porte arrière" om de quota te omzeilen.

"Men kan zonder rem iedereen aan de opleiding Geneeskunde laten starten vanuit de redenering dat ze later toch één van die zes specialisaties gaan volgen waar er geen quotum geldt", aldus Daniëls.

Ook minister van Onderwijs Ben Weyts vreest voor de mogelijk "onzalige" en "nefaste" gevolgen van het kb. Net als Daniëls vreest minister Weyts dat de Franstaligen de regeling kunnen gebruiken om de quota te omzeilen.

"Gelet op het gebrek aan verantwoordelijkheidszin in het verleden, vrees ik dat het hek dan helemaal van de dam is", aldus Weyts.

Hij heeft er daarom bij federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op aangedrongen om het kb in te trekken of aan te passen. 

DRM/KWO/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: