Dossiers  >   Hospital Management  >  UZ Leuven bestraalt patiënt op het hart om ritmestoornissen te verhelpen

UZ Leuven bestraalt patiënt op het hart om ritmestoornissen te verhelpen

LEUVEN 26/05 - In UZ Leuven is recent een patiënt op het hart bestraald om hartritmestoornissen te verhelpen. In het buitenland wordt de techniek al toegepast, nu is het ook voor het eerst in België gedaan, zo laat het Leuvens ziekenhuis vrijdag weten in een persbericht.

Team cardiologie en radiotherapie bij bestralingstoestel. Dr. Bert Vandenberk, Dr. Patrick Berkovic, en prof. dr. Joris Ector © UZ Leuven
Team cardiologie en radiotherapie bij bestralingstoestel. Dr. Bert Vandenberk, Dr. Patrick Berkovic, en prof. dr. Joris Ector © UZ Leuven

Recente vooruitgang in beeldvormings- en bestralingstechnieken maakt een gerichte bestraling op het aangetaste deel van het hart mogelijk, waarbij het gezonde hartweefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Die techniek wordt al enkele jaren ingezet voor de behandeling van kwaadaardige tumoren. 

De bestraling op het hart is specifiek bedoeld voor patiënten met ritmestoornissen uit de kamers van het hart (ventrikel tachycardie). De stoornissen treden typisch op bij mensen met onderliggende hartziekten, die bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad, en vereisen meestal een behandeling met een implanteerbare defibrillator. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: