Dossiers  >   Covid-19  >  Opnieuw COVID-19? Gevallen van herinfectie baren zorgen over immuniteit

Opnieuw COVID-19? Gevallen van herinfectie baren zorgen over immuniteit

LONDON -14/10. Het geval van een man in de Verenigde Staten die tweemaal besmet raakte met COVID-19, toont aan dat er nog veel te leren valt over immuunresponses en roept ook vragen op over de vaccinatie, noteerden wetenschappers dinsdag.

De 25-jarige oude Reno, Nevada, testte positief in april, toen hij milde symptomen toonde, en werd opnieuw ziek eind mei met een ernstigere opstoot, volgens een case report in de Lancet Infectious Diseases.

Het rapport werd gepubliceerd enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump, die besmet was met COVID-19 en eerder deze maand in het ziekenhuis was opgenomen, verklaarde dat hij gelooft dat hij nu immuniteit heeft en zich "zo sterk" voelde.

Wetenschappers noteerden dat, hoewel bekende gevallen van herinfectie zeldzaam lijken - en de man uit Nevada is nu hersteld -, gevallen zoals het zijne zorgwekkend waren. Andere geïsoleerde gevallen van herinfectie zijn over de hele wereld gemeld, ook in Azië en Europa.

"Het wordt steeds duidelijker dat herinfecties mogelijk zijn, maar we weten nog niet hoe vaak dit zal gebeuren," verklaarde Simon Clarke, expert microbiologie aan de Britse Reading University.

"Als mensen gemakkelijk opnieuw besmet kunnen raken, zou dit implicaties kunnen hebben voor de vaccinatieprogramma's, alsook voor ons inzicht in wanneer en hoe de pandemie zal eindigen."

‘WETEN NOG NIET GENOEG'

De artsen van de patiënt van Nevada, die het geval eerst rapporteerden in een non peer-reviewed paper in augustus, verklaarden dat gesofisticeerde testen aantoonden dat de virusstammen geassocieerd met elke infectie-aanval genetisch verschillend waren.

"Deze bevindingen versterken het punt dat we nog niet voldoende weten over de immuunrespons op deze infectie," verklaarde Paul Hunter, professor geneeskunde aan de Britse University of East Anglia.

Brendan Wren, professor vaccinologie aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine, verklaarde dat het geval van Nevada het vijfde bevestigde voorbeeld van herinfectie wereldwijd was.

"Het bewijs dat het mogelijk is om opnieuw besmet te raken met SARS-CoV-2, kan suggereren dat een COVID-19 vaccin helemaal niet beschermend zou zijn," noteerde hij. "Gezien de (meer dan) 40 miljoen gevallen wereldwijd, zijn deze kleine voorbeelden van herinfectie echter miniem en ze zouden pogingen om vaccins te ontwikkelen niet mogen afschrikken."

Genomic evidence for reinfection with SARS-CoV-2: a case study

Kate Kelland • Reuters Health

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: