Dossiers  >   Hypertensie  >  Consensus dringt aan op intensievere inspanningen om hypertensie bij vrouwen van middelbare leeftijd op te sporen

Consensus dringt aan op intensievere inspanningen om hypertensie bij vrouwen van middelbare leeftijd op te sporen

NEW YORK (Reuters Health) 04/02 – Symptomen van hypertensie bij vrouwen worden vaak verward met menopauze en kunnen onbehandeld blijven, noteert een team van Europese cardiologen, gynaecologen en endocrinologen in een consensusdocument.

"We benadrukken het belang van ongunstige gezondheidsvoorvallen in de loop van het leven, waarbij vrouwen te kampen hebben met andere problemen dan mannen," verklaarde Dr. Angela Maas van Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, Nederland, via email aan Reuters Health. "Gezondheidsproblemen op jongere leeftijd - bijvoorbeeld hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap - zijn belangrijk voor het cardiovasculair risico en kunnen leiden tot cardiale symptomen en voorvallen op middelbare leeftijd. Dit wordt echter routinematig over het hoofd gezien, aangezien de verschillende medische disciplines alleen denken vanuit hun eigen expertise."

"De hormonale veranderingen op middelbare leeftijd en menopauzale symptomen kunnen een teken zijn van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten," verklaarde ze. "Het ontstaan van hypertensie, de belangrijkste risicofactor bij vrouwen wereldwijd, kan leiden tot symptomen die vaak ten onrechte worden toegeschreven aan de menopauze. Dit is een reden waarom hypertensie bij vrouwen ondergediagnosticeerd en onderbehandeld wordt."

"We moeten vroeger in het leven een onderscheid maken tussen vrouwen met een laag en een hoog risico, en we moeten rekening houden met etniciteit, socio-economische factoren en stress," verklaarde ze.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: