Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Smart toilet analyseert de ontlasting voor remote management van GI-stoornissen

Smart toilet analyseert de ontlasting voor remote management van GI-stoornissen

NEW YORK 26/05 - Onderzoekers ontwikkelen een smart toilet dat de ontlasting analyseert om patiënten en hun artsen te helpen chronische gastro-intestinale stoornissen op te volgen en te controleren.

"Meestal moeten gastro-enterologen vertrouwen op zelf-gerapporteerde informatie van patiënten over hun ontlasting om de oorzaak van hun gastro-intestinale gezondheidsproblemen te helpen bepalen, wat zeer onbetrouwbaar kan zijn," verklaarde Dr. Deborah Fisher van Duke University, in Durham, North Carolina, die meewerkte aan het project, in een persbericht van de Digestive Disease Week (DDW) 2021, waar ze het project besprak.

"Patiënten kunnen zich vaak niet herinneren hoe hun ontlasting eruitziet of hoe vaak ze stoelgang hebben, wat deel uitmaakt van het standaard monitoringproces. De Smart Toilet-technologie zal ons in staat stellen om de langetermijninformatie te verzamelen die nodig is om een nauwkeurigere en tijdige diagnose te stellen van chronische gastro-intestinale problemen," noteerde Dr. Fisher.

De technologie die wordt ontwikkeld, kan achteraf worden ingebouwd in de leidingen van een bestaand toilet. De ontlasting wordt automatisch in beeld gebracht buiten het gezichtsveld van de gebruiker. De beeldgegevens worden verwerkt door een microcontroller via een machine-learning algoritme dat "heel nauwkeurig" de vorm van de ontlasting (los, normaal, geconstipeerd) en de aanwezigheid van bloed kan detecteren, "wat twee zeer belangrijke diagnostische parameters zijn", vertelde Dr. Sonia Grego, oprichter en directeur van het Duke Smart Toilet Lab en één van de onderzoekers van het project, telefonisch aan Reuters Health.

Wat belangrijk is, verklaarde Dr. Grego, het verzamelen van de gegevens is "computationeel efficiënt. Het algoritme heeft geen grote computers nodig om te draaien. Het kan worden uitgevoerd op een klein apparaat dat wordt gekoppeld aan de hardware die het beeld van de ontlasting maakt. Het is zoals de Fitbit van toiletten."

Om het Smart Toilet te ontwikkelen, analyseerden de onderzoekers 3328 unieke afbeeldingen van ontlasting die online werden gevonden of die door de deelnemers aan het onderzoek werden verstrekt. Alle afbeeldingen werden beoordeeld en becommentarieerd door gastro-enterologen volgens de Bristol Stoelgangschaal, een vaak gebruikte klinische tool om de vorm van de ontlasting te categoriseren.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: