Dossiers  >   Voeding  >  Tijdstip van chocolade eten gelinkt aan het metabolisme, zonder gewichtstoename

Tijdstip van chocolade eten gelinkt aan het metabolisme, zonder gewichtstoename

30/06 - Als je ‘s ochtends of ’s avonds een stukje melkchocolade eet, zou je niet bijkomen in gewicht, maar het tijdstip waarop je chocolade eet, zou een invloed hebben op je slaap, energieverbruik en microbiota, volgens een kleine studie.

In een gerandomiseerde cross-over studie werden 19 postmenopauzale vrouwen met een normale BMI gevraagd om in elke test dagelijks gedurende 2 weken 100 gram melkchocolade - 's morgens of ‘s avonds – te eten, en de volgende 2 weken helemaal geen chocolade te eten. Veertien dagen lang chocolade eten verhoogde het lichaamsgewicht niet, ongeacht het tijdstip, maar het tijdstip was bepalend voor het effect op het energieverbruik, de eetlust, de slaap en de darmmicroben van de vrouwen, volgens de resultaten gepubliceerd in The FASEB Journal.

Uit de studie blijkt dat "als we 's morgens chocolade eten - binnen een zeer kort tijdsvenster – en de rest van de dag niet, dit misschien kan helpen om ons lichaamsgewicht te behouden," verklaarde de coauteur van de studie, Dr. Marta Garaulet, consulent wetenschapper in de afdeling slaap- en circadiane stoornissen van de departementen geneeskunde en neurologie aan Brigham and Women's Hospital in Boston, en professor aan de Universiteit van Murcia in Spanje.

"Een andere boodschap is dat als je gewoonlijk gaat lopen 's morgens of intensief traint 's morgens, het nuttig kan zijn om een stukje chocolade te eten als je gaat slapen," verklaarde Dr. Garaulet. "Als je 's avond chocolade eet, zal je 's morgens meer energie hebben als je opstaat."

Het belangrijkste, aldus Dr. Garaulet, is ervoor te zorgen dat je de chocolade binnen een zeer kort tijdsvenster van ongeveer een uur eet, en dat je het lekkers niet op een ander moment eet.

Om het effect van chocolade op postmenopauzale vrouwen nader te bekijken, rekruteerden de onderzoekers vrouwen van gemiddeld 52 jaar oud, met een gemiddeld gewicht bij aanvang van 65,5 kg en een gemiddelde body mass index (BMI) van 25,0, met gemiddeld 32,7% lichaamsvet. Exclusiecriteria waren een BMI hoger dan 35 kg/m2; endocriene, nier-, lever-, eet- of psychiatrische stoornissen; en het gebruik van een farmacologische behandeling of vezelsupplementen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: