Dossiers  >   Tabaksverslaving  >  Het is nooit te laat om te stoppen met roken, zelfs niet na een diagnose van longkanker

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, zelfs niet na een diagnose van longkanker

NEW YORK 11/01 - Stoppen met roken na een diagnose van longkanker biedt een significant voordeel op het vlak van de overleving, zo blijkt uit de resultaten van een meta-analyse.

"Artsen moeten hun patiënten vertellen dat het nooit te laat is om te stoppen met roken, en zelfs als ze de diagnose van longkanker krijgen, kunnen ze hun overlevingskans aanzienlijk verhogen door zo snel mogelijk te stoppen met roken," verklaarde Dr. Saverio Caini van het Institute for Cancer Research, Prevention and Clinical Network in Firenze, Italië, via email aan Reuters Health.

"Rookstopprogramma's moeten volledig worden geïntegreerd in de multidisciplinaire kankerzorg; informatie en alle noodzakelijke ondersteuning bieden aan longkankerpatiënten, zou verplicht deel moeten uitmaken van de behandeling van deze patiënten," aldus Dr. Caini.

De meta-analyse omvatte 21 studies die het effect van stoppen met roken na een diagnose van longkanker onderzochten bij meer dan 10.000 patiënten.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: