Dossiers  >   Burn out & Stress  >  Burn-out bij artsen: "Ik ging onder een valse naam bij een psychiater, ver weg van waar ik woon"

Burn-out bij artsen: "Ik ging onder een valse naam bij een psychiater, ver weg van waar ik woon"

Medscape hield een paar jaar geleden een groot onderzoek naar burn-out en depressie bij artsen. Meer dan 15.000 artsen (tussen 35 en 65 jaar) die 29 specialiteiten vertegenwoordigen antwoordden op vragen naar een burn-out, depressie of zelfmoordgedachten, en hoe ze hiermee proberen om te gaan.

Shutterstock
Shutterstock

De organisatiepsychologie Matthijs Bal, hoogleraar aan de universiteit van Lincoln in Groot-Brittannië, gooide vorige week een steen in het water: "Burn-out is de reactie van het individu dat geacht wordt zich te redden in de moderne participatie­samenleving," zegt hij en hij pleit ervoor om de mensen niet te dwingen te participeren maar ze dus met rust te laten"

Medscape voerde in de herfst van vorig jaar een groot onderzoek over burn-out en depressie bij artsen.  Op 15.000 deelnemers geeft 44% aan te lijden aan een burn-out, 15% aan een depressie. Wie zijn dat dan? Bovenaan staan urologen (54%), gevolgd door neurologen (53%), sport- en revalidatieartsen (52%), internisten (49%), spoedartsen (48%), huisartsen (48%), endocrinologen (47%), specialisten infectieziekten (46%), chirurgen (46%), gastro-enterologen (45%).  Artsen die het minst een burn-out aangeven zijn dermatologen (32%), specialisten pathologie anatomie (32%) en plastisch chirurgen (23%).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: