Dossiers  >   COPD & Astma  >  Het berkenstuifmeelseizoen officieel gestart (Sciensano)

Het berkenstuifmeelseizoen officieel gestart (Sciensano)

BRUSSEL 23/03 - Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid volgt de aanwezigheid van het stuifmeel in België. De afgelopen dagen zijn de berkenstuifmeelconcentraties in de lucht toegenomen. Allergiesymptomen ervaren kan dus, maar zijn niet te verwarren met een verkoudheid, griep of Covid-19.

Geleidelijke verhoging van de stuifmeelconcentraties in de lucht

Het berkenstuifmeelseizoen is officieel gestart in België. De bloemen van deze boom zijn volgroeid, beladen met stuifmeel en de huidige weersomstandigheden bevorderen de verspreiding van dit allergeen in de lucht.

"In Brussel nemen de concentraties van deze allergieverwekkende stuifmeelsoort dag na dag toe, met respectievelijk 23, 47 en 45 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht op dinsdag, woensdag en donderdag. De weersvoorspellingen kondigen optimale weersomstandigheden aan voor de verspreiding van het stuifmeel in de lucht, wat tot relatief hoge concentraties zou kunnen leiden. Als gevolg daarvan zal ook het risico op allergieën toenemen. Boven de drempelwaarde van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht hebben de meeste mensen met een allergie waarschijnlijk last van symptomen", legt Ann Packeu uit, wetenschappelijk medewerker van de afdeling Mycologie & Aerobiologie van Sciensano. "Net als bij de els en de hazelaar in januari is het berkenseizoen dit jaar relatief vroeg begonnen".

Wat zijn de symptomen van pollenallergie?

Minstens 1 op 10 personen in België heeft naar schatting last van allergische klachten bij blootstelling aan grote hoeveelheden berkenstuifmeel. Pollenallergie is een chronische seizoensgebonden ziekte waarvan rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) de meest voorkomende vorm is en astma de meest ernstige. Pollenallergie kan zich ook uiten in voedselallergieën, veroorzaakt door een kruisallergie. Bijna de helft van de patiënten die gevoel is voor stuifmeel uit de berkenfamilie (de Betulaceae) kunnen orale symptomen ondervinden bij het eten van fruit zoals kersen, appels, perziken, kiwi's en de meeste noten zoals hazelnoten, pistachenoten of amandelen.

Covid-19, griep of allergie?

Wanneer weet je of je last hebt van een allergie?

 • Een allergie veroorzaakt geen koorts en spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid.
 • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen. Het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld 5 weken. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.
 • Voor allergieën is geen incubatietijd. 

We raden aan om in geval van twijfel uw huisarts te bellen.

Wat doen in geval van symptomen en hoe de ongemakken te beperken?

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen, zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico om luchtweginfecties niet te verhogen.

We raden aan om de laatste richtlijnen van de overheid voor Covid-19 te blijven volgen. Concreet betekent dat:

 • Volg de richtlijnen en bel uw arts bij twijfel of u symptomen heeft van Covid-19, griep of allergie
 • Volg de aanbevolen behandeling van uw arts 
 • Reinig uw neus met fysiologisch water
 • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
 • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
 • Droog de was niet buiten
 • Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
 • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
 • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en het Twitter account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België
Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

sciensano.be

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: