Dossiers  >   x Enquête ethiek  >  Helft van artsen zou alcohol, drugs en ziekte van collega melden (enquête, deel 4)

Helft van artsen zou alcohol, drugs en ziekte van collega melden (enquête, deel 4)

Opinie

BRUSSEL 11/06 - In dit vierde en laatste artikel over onze enquête ethiek gaat het hoofdzakelijk over de reacties van confraters wanneer ze opmerken dat alcohol- of drugsproblemen, of zelfs een ziekte, het klinische werk van een collega belemmeren.

Artsen zijn niet immuun voor verslavingsproblematiek. Hoewel ze puur rationeel en professioneel de gevaren van alcohol en drugs perfect kunnen inschatten, maken verslavingen ook slachtoffers bij (huis)artsen. Het is niet uitzonderlijk dat artsen met deze problemen gewoon aan het werk blijven, en dus een gevaar kunnen vormen voor patiënten.

Als een medische fout die artsen de das niet omdoet, dan rest de vraag of een confrater die hiervan op de hoogte is, dit ergens moet melden of niet. Dat gaat niet alleen op voor alcohol- en drugsgebruik, ook een ziekte, denk maar aan depressie, kan een negatieve impact hebben op het werk van een arts. In de enquête kreeg het medische korps de vraag of ze zouden melden dat alcohol, drugs of ziekte de praktijk van een collega of vriend zou belemmeren.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: