Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Hergroepeer alle gezondheid onder één minister! (Interview)

Hergroepeer alle gezondheid onder één minister! (Interview)

Opinie

BRUSSEL 07/07 - Geef preventie eindelijk de plaats die het verdient in onze gezondheidszorg. Het redt levens en spijst de staatskas. Bovendien betaalt elke geïnvesteerde euro zichzelf in viervoud terug. Zo kan je het pleidooi van Wouter Arrazola de Oñate, arts-epidemioloog en onderzoeker in de Volksgezondheid samenvatten. Eind vorig jaar pleitte hij samen met de sector voor een herfederalisering van een aantal hefbomen.

We moeten dringend meer investeren in preventieve gezondheidszorg. Dat niet doen, kost levens'. Dr. Wouter Arrazola de Oñate lanceerde zijn oproep vorig jaar in De Standaard, samen met prof. Emmanuel André. Hun pleidooi werd onderschreven door alle decanen geneeskunde, tientallen professoren, ziekenhuisbestuurders en (inter)nationale experts.

Bijna tienduizend coronadoden later herhaalt de arts, ook adviseur aan de GEES, zijn oproep. "Gezondheidspromotie loont niet alleen bij het terugdringen van niet-overdraagbare ziekten zoals kankers, diabetes, overgewicht of hart- en vaatziekten. We hadden wellicht ook minder covid-19 doden gehad. Op onze afdelingen intensieve zorgen trof je de voorbije maanden vaak mensen met overgewicht of andere comorbiditeit aan. Die groep bleek veel kwetsbaarder voor een ernstig ziekteverloop."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: