Dossiers  >   Covid-19  >  Werkingsmechanisme van de belangrijkste geneesmiddelen die zijn uitgeprobeerd tegen Covid-19

Werkingsmechanisme van de belangrijkste geneesmiddelen die zijn uitgeprobeerd tegen Covid-19

Opinie

BRUSSEL 16/07 - De Covid-19-pandemie woedt nu al meerdere maanden. Tegen een sneltreintempo worden studies gepubliceerd die de symptomen en de behandeling van Covid-19 beschrijven. Zeer weinig studies handelen over het werkingsmechanisme van de geneesmiddelen die werden/worden uitgetest. In dit artikel bespreken we het mogelijke werkingsmechanisme van die geneesmiddelen tegen de achtergrond van wat bekend is over de pathofysiologie van de ziekte.

Lien vers l'article intégral du Dr Bayot
Lien vers l'article intégral du Dr Bayot

Pathofysiologie van COVID-19

Het ACE (angiotensineconverterend enzym) zet angiotensine I om in angiotensine II en is dus heel belangrijk is binnen het renine-angiotensine-aldosteronsysteem. Het ACE2 is een enzym dat op de celmembraan zit, angiotensine II omzet in angiotensine (1-7) en zodoende de bloeddruk verlaagt. ACE2 is dus een antagonist van het ACE. Het ACE2 is ook een receptor voor het sars-CoV-2, dat via die weg de cellen binnendringt. Dat veroorzaakt een ontstekingsreactie in de ACE2-rijke weefsels, hoofdzakelijk het longweefsel. De infectie verloopt in vier stadia (prof. Fr. Jacobs, ULB):

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: