Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Mondkapje mogelijk tot na de winter verplicht

COVID-19: Mondkapje mogelijk tot na de winter verplicht

BRUSSEL 17/07 - De mondmaskerverplichting gaat niet snel meer op de schop, leert het jongste GEES-rapport. Het is zo goed als zeker dat het mondkapje nog tot na de winter verplichte kost blijft. Mogelijk zelfs tot er een vaccin is. Dat staat te lezen in De Standaard.

In hun jongste rapport gaan de experts vijf pagina's lang omstandig in op de noodzaak van een verplichting. 'In tegenstelling tot ons vorige advies adviseren we nu wel om mondmaskers verplicht te maken in binnenruimtes waar veel mensen samenkomen voor een langere tijd, ook wanneer de veilige afstand gerespecteerd wordt.'

De experts citeren onder meer een studie uit Duitsland die stelt dat een verplichting de dagelijkse groei van het aantal besmettingen met 40 procent deed afnemen. Nog een argument: het mondkapje kan een belangrijke rol spelen in de wintermaanden. Dan hokken meer mensen binnenshuis samen. Én een mondkapje helpt ook andere luchtwegaandoeningen in te dijken, zoals griep.

Dat de GEES-experts nu zo uitvoerig een verplichting beargumenteren, is ook het gevolg van een felle interne discussie. De medische experts haalden vorige maand bakzeil met hun vraag om mondkapjes in winkels te verplichten. De economisch georiënteerde tegenstanders wonnen het pleit.

 

LOR • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: