Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19 - Rusland zegt als eerste een vaccin tegen het coronavirus te hebben geregistreerd: reactie van Belgische experts

COVID-19 - Rusland zegt als eerste een vaccin tegen het coronavirus te hebben geregistreerd: reactie van Belgische experts

MOSKOU 11/08 - Rusland heeft als eerste land een vaccin tegen het coronavirus geregistreerd. Dat heeft president Vladimir Poetin dinsdag verklaard.

"Voor zover ik weet, is vanochtend voor het eerst wereldwijd een vaccin tegen het coronavirus geregistreerd", zo deelde de president dinsdag mee voor de start van een videoconferentie met de regering.

Het vaccin, dat "Spoetnik V" heet en ontwikkeld werd in het onderzoekscentrum Gamaleya, bleek bij de klinische tests effectief en veilig te zijn, zo meldt ook het Russische ministerie van Volksgezondheid.

Poetin zegt dat het vaccin ook bij een van zijn dochters werd getest. "Ze voelt zich goed en ze heeft een hoog aantal antilichamen", zo wordt ook benadrukt.

"Ik weet dat het behoorlijk effectief werkt en voor een duurzame immuniteit zorgt. En, ik herhaal het, het heeft alle nodige onderzoeken doorstaan", aldus nog de president.

Het is nu de bedoeling om snel te beginnen met de massaproductie van het vaccin. De bedoeling is om het eerst toe te dienen aan leraars en het personeel in de gezondheidssector.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben al verschillende landen interesse getoond in het vaccin.

Reactie van Belgische experts en autoriteiten

Veel wetenschappers staan echter sceptisch tegenover het vaccin omdat de wetenschappelijke informatie over het vaccin en de nodige studies niet beschikbaar is. "Ik betreur dat Rusland die info niet verspreidt, en dus is het moeilijk om zich uit te spreken over de kwaliteit van het vaccin", zegt epidemioloog en vaccinoloog Pierre Van Damme, verbonden aan de UAntwerpen.

Dat Rusland de studies achter het vaccin niet publiceert, is een doorn in het oog van wetenschappers. Op die manier is het onmogelijk om te weten of de veiligheid en de betrouwbaarheid van het vaccin gegarandeerd is. "Er is nog te weinig geweten over het vaccin. Er zijn bijvoorbeeld vragen over hoe dat werd getest op zo'n korte tijd. Voor een vaccin mogen de hoekjes echt niet afgerond worden", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Hopelijk komt daar snel meer info over."

"We hebben er geen zicht op of ze dezelfde stappen hebben doorgenomen, zoals die bij ons verplicht zijn", zegt ook epidemioloog Van Damme.

Volgens de Russische autoriteiten zouden reeds 20 landen interesse hebben getoond in het Russische vaccin. België behoort daar hoogstwaarschijnlijk niet bij. "België ondersteunt het initiatief van de Europese Commissie om met de farmaceutische industrie te onderhandelen voor de levering aan heel Europa en zo te garanderen dat elk land voldoende vaccins kan bekomen", zegt Florent Baudewyns, woordvoerder van de federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block daarover dinsdag.

De export naar andere landen gaat vermoedelijk niet zo'n vaart lopen. Indien Rusland het vaccin wil exporteren moet het eerst voldoen aan internationale normen zoals die van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en nationale normen zoals die van ons Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Deze agentschappen zullen dan moeten bekijken of alle nodige studies werden uitgevoerd en de kwaliteit van het vaccin gegarandeerd is, verduidelijkt Van Damme nog.

Aanpassing van meerdere door Belga gepubliceerde berichten. 

TIP, SAD • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: