Dossiers  >   Covid-19  >  Waarom we COVID-19 ernstig moeten nemen (opinie professors KU Leuven, UHasselt en UAntwerpen)

Waarom we COVID-19 ernstig moeten nemen (opinie professors KU Leuven, UHasselt en UAntwerpen)

LEUVEN 17/08 - Zijn ze echt nodig, al die verregaande maatregelen om het aantal besmettingen met SARS-CoV-2 in te dijken? Zonder twijfel, aldus onderzoekers van verschillende Belgische universiteiten. In deze blog leggen professor Geert Molenberghs (KU Leuven en U Hasselt), professor Pierre Van Damme (UAntwerpen), professor Sarah Vercruysse (UHasselt) en professor Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen) uit waarom we COVID-19 maar beter ernstig nemen.

"Je kwam ze wellicht al eens tegen in de (sociale) media: nadrukkelijke berichten en posts vanuit de overtuiging dat COVID-19, veroorzaakt door een besmetting met het SARS-CoV-2-virus, overroepen zou zijn en tot een wereldwijde hysterie heeft geleid. De gekste argumenten worden erbij gehaald om deze opvatting te ondersteunen. Zo haalt men bijvoorbeeld aan dat er tot nu toe in België ‘slechts' 40 mensen onder de leeftijd van 45 jaar gestorven zijn aan COVID-19. Als we de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar erbij nemen, zien we 500 bijkomende sterfgevallen. Dus, zo stelt men, is de mortaliteit van de min-65-jarigen niet toegenomen ten opzichte van wat we normaal gezien waarnemen. Daarom werd vaak voorgesteld om de jongere generatie van de oudere af te sluiten om de ouderen te beschermen en de jongeren een normaal leven te laten leiden en de economie draaiende te houden.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: