Dossiers  >   Hospital Management  >  Chloroquine, evidentiegebaseerde geneeskunde en communicatie (opinie)

Chloroquine, evidentiegebaseerde geneeskunde en communicatie (opinie)

Opinie

BRUSSEL 24/08 - In het begin van de Covid-19-pandemie heeft een collega uit Marseille op grond van in-vitrostudies de media snel laten weten dat chloroquine/hydroxychloroquine doeltreffend is bij de behandeling van een ernstige Covid-19. De groep uit Marseille heeft vervolgens zeer snel in-vivogegevens gepubliceerd, die massaal werden verspreid.

De hoogleraar met een ellenlang CV werd meteen gebombardeerd tot een van de internationale experts inzake Covid-19. De media deden hun werk ondanks de methodologische bias van die niet-gerandomiseerde studie, waarvan een aantal belangrijke follow-upgegevens ‘verdwenen'  is.

De meeste tijdschriften hebben de conclusie van de studie zomaar overgenomen. Velen onder ons hebben de gegevens echter wel met een kritisch oog bekeken en aangemaand tot voorzichtigheid zolang er geen gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies zijn.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: