Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Te vroeg om conclusies te trekken over patiënt die tweede keer virus oploopt (experts)

COVID-19: Te vroeg om conclusies te trekken over patiënt die tweede keer virus oploopt (experts)

PARIJS 24/08 - Na de aankondiging door onderzoekers in Hongkong, maandag, dat er een eerste patiënt is die een tweede keer besmet raakte met het coronavirus, manen experts aan tot voorzichtigheid. Het is nog te vroeg om hierdoor conclusies te trekken over het vervolg van de pandemie, klinkt het. Voorlopig beschikken zij enkel over een persbericht, en nog niet over de complete studie. Verschillende virologen beklemtonen op Twitter dan ook dat de patiënt bij de tweede besmetting geen symptomen vertoonde.

"EEN patiënt die weer besmet raakt betekent niet dat dit een fenomeen is dat algemeen zal verschijnen", beklemtoont Angela Rasmussen, viroloog aan de prestigieuze Columbia University, op Twitter. "Het gebrek aan harde gegevens heeft als gevolg dat we geen antwoord krijgen op de vele vragen hierover." Ook Akiko Iwasaki, viroloog aan Yale, tweet dat er geen reden tot paniek is. "Dit is een klassiek voorbeeld van hoe immuniteit moet werken."

Voor het departement microbiologie van de universiteit van Hongkong (HKU) toont dit geval alvast aan dat een nieuwe besmetting kan gebeuren "slechts enkele maanden na genezing van een eerste besmetting", klinkt het in een persbericht.

Een genetische analyse van de twee besmettingen toonde, nog volgens de HKU-onderzoekers, aan dat de twee opeenvolgende besmettingen veroorzaakt werden door twee verschillende stammen van het SARS-CoV-2-virus. De onderzoekers uit Hongkong grijpen dit geval dan ook aan om te pleiten om iedereen te vaccineren, ook wie al een besmetting doorliep.

De 33-jarige man testte op 26 maart een eerste keer positief. Hij hoestte toen, had hoofd- en keelpijn en koorts. Na genezing testte hij twee keer negatief. Een nieuwe test, een routinetest op een luchthaven op 15 augustus, leverde echter een positief resultaat op. De man keerde terug van Spanje, via Groot-Brittannië.

De studie werd volgens de auteurs maandag aanvaard door het Amerikaanse tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Ze wachten nu op de publicatie.

De afgelopen maanden werd er wel vaker melding gemaakt van mensen die een tweede keer besmet raakten met het coronavirus, maar die gevallen werden nooit bevestigd.

BGY • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: