Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19 en individuele vrijheid, een moeilijke evenwichtsoefening (opinie neurochirurg)

COVID-19 en individuele vrijheid, een moeilijke evenwichtsoefening (opinie neurochirurg)

Opinie

BRUSSEL 07/09 - We kunnen de overheden beschuldigen van amateurisme, improvisatie, onhandigheid, onsamenhangendheid, kakofonie, gebrek aan vooruitziendheid en nog heel wat andere kwalijke eigenschappen. Maar dat is ook gemakkelijk gezegd. Het zou even verkeerd zijn te ontkennen dat de balans bij ons in termen van volksgezondheid beter is dan die in de zogeheten grootste democratie ter wereld (USA) of andere, toch niet helemaal onderontwikkelde landen zoals Brazilië, landen die niet echt de indruk geven dat ze de eerste golf hebben kunnen beteugelen.

Ik heb het gevoel dat min of meer alle Europese regeringen in hetzelfde bedje ziek zijn: gebrek aan daadkracht en vooral gebrek aan vooruitziendheid tijdens deze pandemie. De Noordse en met name de Scandinavische landen kunnen een betere balans voorleggen dan andere, maar zij zijn waarschijnlijk bevoordeeld door een mogelijk geringere vatbaarheid van de bevolking voor de infectie (genetisch?), door de veel geringere bevolkingsdichtheid en de geringere verplaatsingen van de bevolking (factoren die cruciaal zijn bij de verspreiding van een epidemie), en voorts zijn er nog de culturele factoren die eigen zijn aan elk land.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: