Dossiers  >   Hospital Management  >  Reeks meest gelezen artikelen uit 2020: Getuigenis van een hemato-oncoloog: “Na 23 jaar heb ik mijn ontslag gegeven”

Reeks meest gelezen artikelen uit 2020: Getuigenis van een hemato-oncoloog: “Na 23 jaar heb ik mijn ontslag gegeven”

Opinie

BRUSSEL 30/12 - MediQuality publiceert een overzicht van de meest gelezen artikelen uit 2020. In deze reeks staat ook de getuigenis van deze hemato-oncoloog.

NAMEN 07/10 - Dr. Jean-Philippe Hermanne, hemato-oncoloog, heeft beslist ontslag te nemen als oncoloog en diensthoofd aan het CHR van Namen. Interview.

Waarom precies hebt u de handdoek in de ring gegooid?

"Ik herken de omgeving en het werk waarvoor ik ben opgeleid, niet meer. Ik heb niet meer alle middelen in handen om mijn patiënten optimaal te kunnen verzorgen, hoewel ik nochtans een fantastisch medisch team rond mij had in het ziekenhuis. Kankerpatiënten krijgen vaak een complexe behandeling. Je moet dan ook voldoende tijd uittrekken om een en ander met de patiënten te bespreken. Maar helaas zijn er almaar meer kankerpatiënten en almaar minder oncologen om de patiënten te behandelen. Ik ben twintig jaar geleden begonnen en sindsdien is het aantal oncologen met 20% gedaald.

"Het therapeutische arsenaal wordt ook almaar minder gedekt door de sociale zekerheid. De behandelingen worden almaar duurder en de terugbetaling is een ontiegelijke uitdaging geworden. Om het voorschrijven van die dure geneesmiddelen af te remmen, steekt de controlearts ons stokken in de wielen. Die overdreven controles hebben tot gevolg dat oncologen het gevoel krijgen dat ze als kinderen worden behandeld."

"België betaalt niet alle geneesmiddelen terug die de richtlijnen van de ESMO aanraden. Het gebeurt dat de ziekteverzekering maar één van de twee geneesmiddelen terugbetaalt die we nodig hebben. Ofwel moet de patiënt het tweede geneesmiddel dan zelf betalen ofwel probeer ik een compassionate use te verkrijgen van de farmaceutische firma die het geneesmiddel produceert. Ik heb dat 23 jaar lang gedaan. Ik heb daarbij vaak de indruk gehad dat ik aan het bedelen was. En op een goede dag had ik er genoeg van."

Hoe heeft het ziekenhuis op uw ontslag gereageerd?

"Ze hebben gevraagd wat ze konden doen opdat ik zou blijven. We zijn in goede verstandhouding uit elkaar gegaan, er zijn geen conflicten geweest. Ik heb gevraagd vier oncologen aan te werven en ons toegang te geven tot alle geneesmiddelen die we nodig hebben om de patiënten de beste zorg te geven. Maar het ziekenhuis is niet almachtig."

"Bovendien zijn er nagenoeg geen kandidaat-oncologen meer voor de openstaande betrekkingen, en als er oncologen komen solliciteren, zal er meteen een tekort zijn op de plaats waarvan ze komen. Het is 15 jaar geleden dat ik nog een selectiecomité heb gezien met meer dan één kandidaat-oncoloog. Wat doe je dan? We hebben de hulp gevraagd van enkele Roemeense artsen. Die hebben een tekort opgevuld dat de minister niet had voorzien. Wist u dat er in België 5000 anesthesisten zijn en maar 340 oncologen?

De regering begint zich daar stilaan van bewust te worden. In juni heeft ze beslist om de contingentering op te heffen voor zes specialismen die met een tekort kampen, waaronder de oncologie. Het duurt 13 jaar om een oncoloog op te leiden. Dat is dus echt niet te vroeg. Het is nu al 20 jaar dat ik dat aankaart bij de minister voor volksgezondheid. Maar anderzijds is er toch ook de zelfgenoegzaamheid van oncologen in een situatie waarin ze zich onmisbaar achtten. Nu is het tekort te groot geworden en is de situatie onhoudbaar."

Wat zijn uw toekomstplannen?

"Ik doe nog wat consultaties om mijn patiënten niet volledig te laten vallen. Daarnaast heb ik ook een competentie in intensieve zorg. Ik doe opnieuw wachtdiensten in meerdere ziekenhuizen in de streek. Ik hoef me het hoofd niet meer te breken over de terugbetaling van geneesmiddelen. Gedaan met de lullige controles, die me het gevoel gaven dat ik als een kind werd behandeld."

"Ik hoop dat deze getuigenis en mijn optreden in een uitzending op de RTBF de zaken in beweging zullen zetten, zowel bij onze bestuurders als bij mijn collegae. Zij hebben waarschijnlijk hetzelfde gevoel als ik, maar ze worden meegesleurd door de maalstroom van het dagelijkse leven, en nemen niet de tijd om de immense problemen die ervaren, naar buiten te brengen.

Dr. Jean-Philippe Hermanne is geboren op 19/06/1964 en heeft zijn opleiding medische oncologie voltooid aan de ULg in 1996. Van 1996 tot 2004 heeft hij halftijds medisch onderzoek gedaan aan het CHU van Luik en hij is diensthoofd medische oncologie aan het CHR van Namen geweest van oktober 1997 tot februari 2020. Zijn interessegebied was vooral gemetastaseerde kanker. Sinds februari 2020 doet hij wachtdiensten op de intensive care van het CHR van Huy en Marche en houdt hij 2 halve dagen per week consultaties aan het CHR van Namen om zijn oude patiënten te volgen.

Interview afgenomen door Sabine Verschelde. Zij schrijft onafhankelijke opinieartikels en commentaarstukken. Die weerspiegelen enkel haar eigen mening of die van de bronnen die in het artikel worden vermeld.

 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Sabine Verschelde • MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: