COVID-19: Aantal coronadoden in België stijgt tot boven 10.000 (Sciensano)
BRUSSEL 30/09 - Zowel op maandag als op dinsdag werden tien nieuwe overlijdens geregistreerd. De gegevens van de laatste drie dagen zijn nog niet opgenomen in de daggemiddeldes, met als gevolg dat er in de recentste periode van zeven dagen met geconsolideerde gegevens gemiddeld nog altijd vier overlijdens opgetekend worden. In de voorgaande periode van zeven dagen waren dat nog drie overlijdens. Dat blijkt woensdag uit de persbriefing van gezondheidsinstituut Sciensano. Met deze nieuwe overlijdens heeft ons land wel de symbolische kaap van de 10.000 overlijdens overschreden.
Het aantal nieuwe besmettingen blijft intussen verder afvlakken, nu al een tiental dagen. In de periode van 20 tot en met 26 september waren er gemiddeld 1.550,6 besmettingen, een stijging met 9 pct in vergelijking met de vorige periode. Woordvoerder Steven Van Gucht merkt wel op dat het aantal positieve testen hoog blijft, met 5,3 pct. "Er is dus nog altijd een intense circulatie van het virus", zegt van Gucht.
Tegelijk liet Van Gucht niet na mee te geven dat de cijfers in vele andere Europese landen wel blijven doorstijgen. "Deze vertraging is dus niet vanzelfsprekend. Onze inspanningen kunnen dus een verschil maken."
Het hoogste aantal nieuwe gevallen worden nog altijd in Brussel geregistreerd. Het percentage positieve testen is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met ruim 10 pct dubbel zo hoog als in de rest van het land. Toch is ook in Brussel sprake van een geleidelijke stabilisatie: het aantal nieuwe gevallen is er met 4 pct gestegen.
Bij kinderen jonger dan 10 jaar daalt het weekgemiddelden verder, bij de 10- tot 20-jarigen stabiliseren de gemiddeldes. Bij de 70-plussers daarentegen is de toename dubbel zo hoog als het nationale gemiddelde. Die stijging bij de oudere bevolking uit zich ook in meer uitbraken in woonzorgcentra. Vooral in het Brusselse lijkt dat toe te nemen.
De virologen zien bij het aantal ziekenhuisopnames de eerste tekenen van een voorzichtige afvlakking, maar van een plateau is nog geen sprake.
Het reproductiegetal, op basis van het aantal ziekenhuisopnames, ligt op 1,126. Als men kijkt op provincieniveau, ligt dat cijfer in Namen het hoogst (1,323). Voor Limburg is dat 1,221. Voor de meeste andere provincies schommelt dat cijfer tussen 1 en 1,1. Oost-Vlaanderen, Luik en Waals-Brabant hebben een reproductiegetal lager dan 1.