Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Nederlands statistiekbureau gaat uit van ruim 10.000 coronadoden tijdens eerste golf

COVID-19: Nederlands statistiekbureau gaat uit van ruim 10.000 coronadoden tijdens eerste golf

DEN HAAG 01/10 - Tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar zijn in Nederland ruim 10.000 mensen overleden aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19. Dat heeft het Nederlandse statistiekbureau CBS bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers.

Het aantal coronadoden heeft betrekking op de periode vanaf maart tot en met juni. Daarbij liet de maand april een piek zien van meer dan 6.000 mensen die aan de ziekte doodgingen.

In de eerste helft van dit jaar overleden in totaal ruim 86.000 Nederlanders. Dat is bijna 9.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. "De hogere sterfte valt samen met de corona-epidemie in Nederland", aldus het CBS.

Van alle coronadoden ontving 60 procent langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt ook vast dat er meer mannen (53 procent) dan vrouwen (47 procent) zijn overleden aan corona. Onder 75- tot 80-jarigen stierven bijna twee keer zo veel mannen als vrouwen aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie corona was vastgesteld was 79,7 jaar. Bij vrouwen was dit 83,8 jaar.

TIP • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: