Dossiers  >   Vaccins  >  Nieuw vanaf 1 oktober: griepvaccin zonder voorschrift voor 50-plussers

Nieuw vanaf 1 oktober: griepvaccin zonder voorschrift voor 50-plussers

BRUSSEL 01/10 - Vanaf 1 oktober kunnen 50-plussers een griepvaccin zonder voorschrift afhalen bij de apotheker. 50-plussers hoeven dus maar één keer bij de huisarts langs en dit om het afgehaalde vaccin effectief te laten zetten. Dit is voor de patiënt een veilige situatie én voor de huisarts minder administratieve overlast.

Domus Medica ijvert binnen de opgerichte taskforce rond griepvaccinatie van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) voor het efficiënt inzetten van de beschikbare middelen om de zorg dit najaar te blijven garanderen. Deze taskforce kwam de voorbije maand intensief samen om de griepvaccinatie bij de kwetsbare doelgroepen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

In dit kader kon Domus Medica al realiseren dat het griepvaccin van 15 september tot 15 november enkel wordt voorzien voor de doelgroepen die door de Hoge Gezondheidsraad zijn gedefinieerd. 

Na een nieuw overleg zullen nu ook 50-plussers zonder voorschrift van de huisarts bij de apotheker hun griepvaccin kunnen afhalen. Vervolgens kunnen zij zich bij hun huisarts laten vaccineren. Dr. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: "Het is voor ons van cruciaal belang dat huisartsen dit najaar zo min mogelijk administratieve overlast hebben en zich maximaal op de zorg kunnen focussen. Als vijftigplussers niet eerst langs de huisarts hoeven te gaan voor een voorschrift, kan er ook veiliger gewerkt worden. Dit is dus zowel voor de patiënt als voor de huisarts een win-win." 

Vijftigplussers kunnen gewoon naar de apotheker gaan en naar hun griepvaccin vragen. De apotheker zal hun identiteitskaart uitlezen en dit vervolgens registreren in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Aan de patiënten die behoren tot de doelgroep, wordt gevraagd om het vaccin af te halen voor 15 november. Het afleveren van het vaccin vanaf 15 september aan de doelgroepen betekent niet dat deze ook zo vroeg toegediend moeten worden. De aanbevolen vaccinatieperiode blijft van 15 oktober tot 15 december. 

Domus Medica benadrukt nog dat het van cruciaal belang is om de personen die risico lopen op complicaties, zoveel mogelijk te vaccineren aangezien de kans bestaat dat het griepseizoen samenvalt met een COVID-19-piek.

 

 

Domus Medica

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: