Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Maandag recordaantal van 4.601 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

COVID-19: Maandag recordaantal van 4.601 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

BRUSSEL 09/10 - Er zijn maandag 4.601 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een nieuw dagrecord, meldt Steven Van Gucht, interfederaal woordvoerder over het coronavirus, vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum. Het is ook voor het eerst dat het aantal positieve tests boven de 4.000 stijgt. Waarschijnlijk zal de stijgende trend dus nog even aanhouden, klinkt het.

De afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 2.916 nieuwe gevallen per dag vastgesteld, een toename van 72 procent vergeleken met de week ervoor. "Aan dit tempo verdubbelen de cijfers om de negen dagen", zegt Van Gucht.

De toenames doen zich voor in alle leeftijdsgroepen. De meeste besmettingen doen zich nog steeds voor bij de twintigers, maar er is geleidelijk aan een verschuiving naar de oudere leeftijdsgroepen, "met nu ook relatief grote toenames bij de veertigplussers".

Er zijn in heel België toenames merkbaar, maar de stijgingen zijn het grootst in de Waalse provincies. Zowel in Waals-Brabant, Luxemburg, Henegouwen en Namen is sprake van meer dan een verdubbeling. Het hoogste aantal nieuwe gevallen wordt vastgesteld in het Brussels Gewest: gemiddeld 615 nieuwe gevallen per dag (+65 procent).

Ook de ziekenhuiscijfers blijven stijgen, met meer dan honderd nieuwe opnames per dag de voorbije drie dagen. Zo komt het weekgemiddelde op 96 nieuwe opnames per dag (+39 procent). De cijfers verdubbelen om de vijftien dagen.

Ook de overlijdens tot slot blijven toenemen: de voorbije dagen waren er gemiddeld twaalf nieuwe overlijdens per dag, een stijging van 73 procent. Dinsdag waren er blijkbaar achttien overlijdens. "We mogen er ons dus ook aan verwachten dat het aantal overlijdens de komende dagen zal blijven stijgen."

 

VKB • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: