Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: "Intensieve zorg dreigt midden november vol te liggen" (Van Gucht)

COVID-19: "Intensieve zorg dreigt midden november vol te liggen" (Van Gucht)

BRUSSEL 14/10 - Aan het huidige tempo zullen de 2.000 beschikbare COVID-19-bedden op de afdelingen intensieve zorgen van de ziekenhuizen midden november bezet zijn. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag gezegd tijdens een persconferentie. Hij voegde wel toe dat hij "er alle vertrouwen in heeft dat we dit scenario gaan afwenden".

De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 152 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dinsdag waren het er zelfs 211. De ziekenhuisopnames verdubbelen om de acht dagen.

"We zien een voortdurende versnelling in het aantal opnames. Een week geleden hebben we de symbolische grens van 100 opnames per dag overschreden, vandaag moeten we melden dat we de grens van 200 nieuwe opnames per dag overschreden hebben", aldus Van Gucht. "Dit toont ons nogmaals de kracht van de exponentiële groei, met telkens een trage aanloop maar uiteindelijk een explosieve toename. Dit virus is een valse trage."

Ook het aantal coronabesmettingen blijft volgens de viroloog "onrustwekkend stijgen". Dat aantal verdubbelt momenteel om de zeven dagen.

"De tweede golf neemt duidelijk toe in kracht", aldus nog Van Gucht. Dat is volgens hem zo in grote delen van Europa en het komt ook niet echt onverwacht. "We moeten dit ernstig nemen, maar het hoeft geen paniek te veroorzaken. We kennen het virus beter, en we weten wat we moeten doen."

Volgens de viroloog zouden strengere maatregelen kunnen helpen, maar het blijft het allerbelangrijkste om de "gouden basisregels" te respecteren. Want veel besmettingen vinden plaats in de privésfeer. "Alleen met respect voor de basisregels kunnen we elkaar daar beschermen", klonk het. Hij riep op consistent afstand te houden met mensen van buiten het huishouden, een mondmasker te dragen als dat niet mogelijk is, en het aantal mensen met wie je dicht contact hebt, te beperken tot een absoluut minimum.

FUL • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: