Dossiers  >   Hospital Management  >  Niet-dringende ingrepen worden vier weken uitgesteld, extra bedden voor Covid-19-patiënten (Overlegcomité)

Niet-dringende ingrepen worden vier weken uitgesteld, extra bedden voor Covid-19-patiënten (Overlegcomité)

BRUSSEL 23/10 – De verschillende regeringen van ons land hebben donderdagavond een aantal nieuwe maatregelen afgesproken die de mogelijkheden tot fysieke nabijheid verder beperken. Deze maatregelen gelden vanaf vrijdag tot 19 november. Premier Alexander De Croo benadrukte de collectieve verantwoordelijkheid van de Belgen om de epidemie verder in te dammen.

Op dit moment zitten 9 van de 10 provincies in alarmfase 4. Vorige week en de week daarvoor werden beperkende maatregelen aangekondigd: beperking van nauwe contacten tot één persoon, sluiting van de horeca, avondklok, enz. De besmettingscijfers stijgen echter nog steeds.

Voor we ingaan op de zeven nieuwe anti-Covid-maatregelen, belichten we deze zeer belangrijke beslissingen op het gebied van ziekenhuizen. 

Alle niet-dringende ingrepen worden uitgesteld, extra bedden voor Covid-19-patiënten

Vanaf volgende week maandag gaan de ziekenhuizen alle niet-dringende operaties uitstellen. Na twee weken komt er een evaluatie. Dringende operaties en vitale behandelingen - chemo, nierdialyse of revalidatie - gaan uiteraard wel door. Frank Vandenbroucke verzekert nogmaals dat ziekenhuizen veilig zijn.

Daarnaast wordt tegen 2 november overgegaan naar fase 2A, waarbij 60 procent van de IC-bedden en een zesvoud daarvan in de gewone verpleegafdelingen voor Covid-19-patiënten wordt voorbehouden. Dat heeft de federale overheid beslist in overleg met de ziekenhuizen omdat de toevloed aan Covid-19-patiënten alsmaar groter wordt.
 

Het gaat om 1.200 bedden op intensieve zorgen en 7.200 bedden daarbuiten. Ook voor niet-covidpatiënten is sprake van 300 extra bedden op intensieve zorgen. Het militaire ziekenhuis staat ook paraat om de andere ziekenhuizen te ontlasten en mensen met brandwonden op te vangen.

"Wij sluiten elke dag omzeggens een ziekenhuis voor andere zorg dan Covid", verwees minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) naar het stijgende aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten. "De mensen en handen in de zorg zijn moe. De kracht van de storm hebben zij volstrekt niet in handen. Die ligt in onze handen. Als we onszelf en anderen beschermen, is er een kans dat de kracht afneemt."

Zeven nieuwe anti-COVID maatregelen

Professionele sportwedstrijden worden zonder publiek gehouden, amateurwedstrijden worden opgeschort, behalve voor jongeren onder de 18 jaar. 

Op cultureel, religieus, educatief of associatief vlak zullen de evenementen niet meer dan 40 personen kunnen samenbrengen als de organisatie het toelaat de sanitaire regels te respecteren. 

Pretparken worden gesloten. Dierentuinen mogen open blijven, maar indooractiviteiten moeten worden opgeschort. Ook hier is de verkoop van drank en voedsel verboden.

Thuiswerken blijft de norm. Er zal een monitoringsysteem worden opgezet met de werkgeversfederaties, zodat het thuiswerken zo snel mogelijk ingevoerd kan worden.

In het openbaar vervoer zal de capaciteit worden "geoptimaliseerd" om overmatig gebruik te voorkomen. In Wallonië zullen extra privébussen worden ingezet om tijdens de spitsuren extra capaciteit te kunnen bieden. Er wordt ook een oproep gedaan om zo vaak mogelijk met de fiets of te voet te reizen, of het reizen uit te stellen buiten de spitsuren.

In het hoger onderwijs zal de bezettingsgraad nu maximaal 20% bedragen, behalve voor praktijkopdrachten waar dit niet mogelijk is. 

Coronabarometer laat nog op zich wachten

De coronabarometer bestaat uit verschillende alarmniveaus op basis van drempelwaarden. Hij moet aangeven welke maatregelen noodzakelijk zijn voor welk niveau.

De barometer staat nog niet volledig op punt, al merkte minister Vandenbroucke wel op dat de regeringen al redeneren volgens de alarmniveaus, die dus eigenlijk al aanvaard zijn.

"Maar als je in een storm zit, is een barometer niet meer bijzonder nuttig. En we zitten in de storm", ging de minister voort. De vraag is wat er gebeurt wanneer je uit het oog van de storm bent, maar nog niet in normaal weer. "Daar moet de komende dagen veel aandacht naartoe gaan en daar zal de barometer wellicht onderdeel van zijn", luidde het. 

Reactie op de nieuwe maatregelen

"Heel persoonlijk verkies ik heel krachtige maatregelen voor een kortere periode", zegt Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel in een reactie aan De Standaard. ‘Krachtigere maatregelen dan nu zijn uitgevaardigd. Ik zou alle contacten, alle bijeenkomsten die niet noodzakelijk zijn, liefst geschrapt zien. Ik denk dat je zo veel sneller resultaat zal hebben en de mensen beter kan motiveren. Want met de donkere dagen en de feesten in het vooruitzicht, mogen we de negatieve psychologische impact van dit soort langdurige maatregelen niet onderschatten."

Zin om de persconferentie nog eens te bekijken? Klik hier

Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: