Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Absenteïsme van 10 à 30 procent bij ziekenhuizen

COVID-19: Absenteïsme van 10 à 30 procent bij ziekenhuizen

BRUSSEL 26/10 - In de Belgische ziekenhuizen worden absenteïsmecijfers van 10 tot 30 pct opgetekend, door ziekte maar ook door de quantaineregels. "Een bed werkt niet zonder het personeel errond", zei interfederaal woordvoerder Yvan Van Laethem maandag tijdens de persconferentie.

Zoals bekend zijn er op de afdelingen intensive care in totaal 2.000 bedden voorzien. Vandaag liggen er al 757 mensen op intensive care. Dat aantal verdubbelt elke acht dagen. Sciensano verwacht tegen eind deze week 1.000 patiënten op intensive care, en over twee weken al de maximale capaciteit van 2.000 patiënten.

De factor van het personeel is daarin belangrijk, beklemtoonde Van Laethem. "Bovendien is een COVID-bed intensiever dan een 'normaal' bed", aldus de woordvoerder. "Voor zo'n bed is 20 pct meer omkadering nodig."

Ook daarom is het zo belangrijk om de regels te volgen, pleitte Van Laethem nog.

In totaal liggen er nu 4.827 mensen in de Belgische ziekenhuizen. In de week van 18 tot 25 oktober waren er gemiddeld 468 opnames per dag. Zaterdag waren er 590 nieuwe opnames op één dag tijd, wat bijna evenveel is als tijdens de piek van de eerste golf. Brussel, Henegouwen en Luik zijn samen goed voor bijna 60 pct van de opnames.

Ook het aantal overlijdens blijft verder toenemen. In de week tot 22 oktober waren er gemiddeld 42 overlijdens, maar afgelopen vrijdag waren er 80 mensen die bezweken aan de gevolgen van het coronavirus.

 

BGY • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: