Dossiers  >   Covid-19  >  België is sinds vandaag zwaarst getroffen land van Europa

België is sinds vandaag zwaarst getroffen land van Europa

Opinie

BRUSSEL 26/10 - "België wordt geconfronteerd met een kritieke fase van de epidemie, omdat het virus hard weegt op de ziekenhuizen", klinkt het in een artikel dat gisteren werd gepubliceerd in de Amerikaanse krant The Washington Post. België steekt Tsjechië voorbij en heeft nu meeste besmettingen van Europa met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners, volgens de nieuwste gegevens van het ECDC.

The Washington Post: "De autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd dat België een scharnierweek tegemoet gaat in zijn strijd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Bijna 12.500 nieuwe gevallen worden gemiddeld elke 24 uur gemeld, zoals blijkt uit de cijfers die maandag zijn vrijgegeven voor de week van 16 tot 22 oktober, vergeleken met ongeveer 5.000 per dag twee weken geleden."
 
"Ongeveer één op de vijf personen die getest worden, blijkt positief te zijn. De hoogbejaarden worden het hardst getroffen. Gemiddeld stierven er de afgelopen week dagelijks 42 mensen aan het virus, wat het dodental op 10.810 brengt in een land met een bevolking van ongeveer 11,5 miljoen mensen."
 
Reacties
 
The Washington Post geeft het woord aan dr. Yves Van Laethem, Franstalige woordvoerder van het COVID-19 crisiscentrum. "Als de cijfers niet verbeteren", zegt hij, "zullen we in twee weken tijd waarschijnlijk 2.000 patiënten op de intensive care bereiken. Dat wil zeggen, onze maximale capaciteit."
 
Een catastrofale situatie. Zo omschrijft Philippe Devos, hoofd intensieve verzorging in het ziekenhuis CHC in Luik, de situatie in Luik in The Washington Post. "We hebben veel dokters en verpleegkundigen die besmet zijn. Maar sinds deze week vragen we aan positieve gevallen om toch te komen werken als ze geen symptomen vertonen." Daar zijn risico's aan verbonden, zegt Devos, "maar het is onze enige optie om te voorkomen ons hele zorgsysteem ineenstuikt."
 
"De nieuwe maatregelen die de Belgische federale regering vrijdag heeft aangekondigd, zijn ten uitvoer gelegd, maar voor twee van de drie Belgische gewesten waren deze onvoldoende. Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben de avondklok verlengd van 22.00 uur tot 6.00 uur. In Brussel moeten de maskers te allen tijde buiten gedragen worden en bioscopen, theaters en sportcentra moeten sluiten. Mensen moeten thuis werken wanneer dat mogelijk is."
 
Verschillende machtsniveaus staan tegenover elkaar
 
Intussen vernamen we dat de Vlaamse regering dinsdagavond een extra ministerraad organiseert om te beslissen over eventuele bijkomende maatregelen. "De cijfers blijven ongunstig evolueren (meer dan 13.000 dagelijkse besmettingen, bijna 50 overlijdens per dag, red.). Ook de gouverneurs signaleren dat er lokaal bijkomende problemen opduiken", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
 
Dat de verschillende machtsniveaus elkaar durven tegenspreken over de veiligheidsmaatregelen die aangewezen zijn, is ook de collega's van de Franse krant Le Monde niet ontgaan. In een artikel dat deze morgen is verschenen, wordt de nieuwe Belgische regering sterk bekritiseerd voor haar beheer van de epidemie.
 
In het artikel in The Washington Post, staat tenslotte een conclusie van dr. Van Laethem. "Breng wat tijd door met de kinderen, ga in het bos te wandelen,  of af en toe winkelen, als de regels dat toelaten, klus wat bij of luister naar uw favoriete muziek. Je hoeft niet te leven als een monnik, maar het is nu of nooit om je sociale pauzeknop te ontdekken."
 
België steekt Tsjechië voorbij en heeft nu meeste besmettingen van Europa
 
Vanmiddag vernemen we dat België nu het Europese land is met de hoogste besmettingsgraad van het coronavirus in verhouding tot zijn bevolking, volgens de laatste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
 
Dit percentage bedraagt momenteel 1.390,9 gevallen van coronavirus in 14 dagen per 100.000 inwoners, volgens de gegevens van het centrum. Ons land loopt dus voor op de Tsjechische Republiek, die in twee weken tijd 1.379,8 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners ontdekte.
 
De Tsjechische Republiek blijft echter het Europese land waar de epidemie het hoogste aantal doden veroorzaakt in verhouding tot de bevolking. In twee weken tijd veroorzaakte Covid-19 12,3 doden per 100.000 inwoners. Met een cijfer van 5,8 heeft België het op één na hoogste sterftecijfer in Europa.
 
 
Bron: ECDC
 
Vrees voor algemene lockdown steeds concreter
 
Yves Van Laethem vreest dan ook dat het nodig zal zijn om nog verder te gaan en een algemene lockdown te overwegen. "Ik denk dat we aan het eind van de week moeten beslissen of dat zal gebeuren", liet hij weten in een uitzending op het RTBF-televisiekanaal. 
 
 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Sabine Verschelde • The Washington Post, Le Monde, ECDC

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: