Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Stijging besmettingen en ziekenhuisopnames vertraagt maar druk op ziekenhuizen hoog

COVID-19: Stijging besmettingen en ziekenhuisopnames vertraagt maar druk op ziekenhuizen hoog

BRUSSEL 02/11 - Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt nog steeds, maar minder fors. De druk op de ziekenhuizen, en dan vooral op de intensieve afdeling, zal echter hoog blijven, met mogelijk stijgingen tot de tweede week van november. "De sneltrein mindert wat vaart, maar raast evenwel nog voort", aldus viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Het aantal ziekenhuisopnames van COVID-patiënten verdubbelt momenteel elke veertien dagen, ten opzichte van elke acht dagen de week ervoor. In totaal liggen 6.923 patiënten in het ziekenhuis, van wie 1.223 op intensieve zorg. Zestig procent van de patiënten op intensieve zorg ligt aan een beademingsmachine. 

"Dankzij deze vertraging en het naleven van de huidige maatregelen is het volgens ons mogelijk om onder de maximumcapaciteit van 2.000 bedden te blijven de komende weken", aldus Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Afgelopen woensdag was er een piek met 743 opnames op één dag. Dat aantal neemt sindsdien af. De komende twee dagen zullen uitwijzen of het aantal ziekenhuisopnames echt zal stabiliseren, zegt Van Gucht. "Deze langverwachte lichtpuntjes mogen ons niet afleiden van het feit dat de situatie nog steeds verontrustend is", voegt hij eraan toe. "De belasting op de ziekenhuizen zal nog toenemen en zeer hoog worden. De verstrengde maatregelen zijn absoluut cruciaal om weer controle te krijgen over het virus."

De nationale vertraging lijkt vooral gedragen te zijn door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams- en Waals-Brabant. "Hier zien we voor het eerst dalende cijfers, met dalingen van 3 tot 11 procent op weekbasis", zegt Van Gucht. In de andere provincies blijven de cijfers wel stijgen, met West-Vlaanderen op kop, met een stijging van 37 procent. Het hoogste aantal nieuwe gevallen wordt nog steeds vastgesteld in Luik en Henegouwen.

De gemiddelde leeftijd van de nieuwe gevallen neemt verder toe. De helft is ouder dan 43 jaar. "Bij kinderen en tieners zien we een afname van nieuwe gevallen, en bij twintigers een stabilisatie", aldus Van Gucht. Bij de ouderen blijven de cijfers stijgen. Specifiek bij de 80-plussers zien we een verdubbeling om de elf dagen, "beduidend sneller dan bij de andere leeftijdsgroepen".

Het aantal overlijdens stijgt fors, met een gemiddelde van 113 per dag. Dat is een toename van 164 procent in een week. Die stijging was verwacht, omdat de overlijdens pas "twee à drie weken" na de besmettingen en de opnames volgen.

Het aantal doden verdubbelt elke vijf dagen. Afgelopen vrijdag 30 oktober stierven 158 mensen aan COVID-19. Dat is ongeveer de helft van het aantal van de piek op 8 april. Toen vielen er 312 doden op één dag.

Het wordt nu cruciaal om de verstrengde maatregelen van afgelopen vrijdag goed te volgen, zegt Van Gucht. "We zitten hiermee veruit op het strengste niveau dat we kunnen bereiken. Met deze set maatregelen kunnen we wel het tij doen keren. De allerbelangrijkste regel blijft het beperken van onze zogenaamde knuffelcontacten. Met de mensen buiten je huishouden moet je 1,5 meter afstand houden, op één persoon na. Als dat moeilijk is, bijvoorbeeld in de winkel, moet je een mondmasker dragen."

 

HNE • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: