Dossiers  >   Vaccins  >  COVID-19: "Het toekomstige vaccin zal niet via de huisartsen gaan" (expert)

COVID-19: "Het toekomstige vaccin zal niet via de huisartsen gaan" (expert)

BRUSSEL 03/11 - COVID-19 vaccins zullen niet in de apotheek bewaard worden, noch toegediend bij de huisarts. De redenen hiervoor hebben te maken met de bewaring ervan bij temperaturen tot -80°C, de traceerbaarheid en het correcte gebruik ervan voor risicogroepen, verklaart dinsdag Jean-Michel Dogné, expert bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Minimumverpakking voor 10 personen
 
"Het eerste vaccin dat zal worden afgeleverd is in theorie dat van AstraZeneca", legt de professor in de farmaceutische wetenschappen uit, en hij voegt eraan toe dat er in België 1,2 miljoen doses gepland zijn. Deze vaccins worden niet in "enkelvoudige doses" geleverd. "We hebben het over een minimumverpakking voor 10 personen", vertelde de expert aan Medi-Sfeer.
 
Een aangepaste infrastructuur voor de bewaring van de vaccins
 
Bewaring is ook een belangrijke kwestie. Volgens de verschillende vaccins die parallel worden ontwikkeld, hebben sommige opslagsystemen nodig die tot -80°C kunnen dalen. Men zal dus werk moeten maken van een adequate infrastructuur in een aangepast centrum.
 
Een taskforce buigt zich momenteel over deze vragen op Belgisch niveau, legt de professor uit. De Gemeenschappen, die verantwoordelijk zijn voor preventie en vaccins, werken aan het opzetten van de vaccinatiecampagne. De federale overheid van haar kant is verantwoordelijk voor de vergunning voor het in de handel brengen.
 
Maart 2021: zorgverleners krijgen voorrang
 
De Hoge Gezondheidsraad oordeelde eerder dat het vaccineren van zorgverleners in de breedste zin van het woord prioritair is en dat betreft ongeveer 500.000 mensen. "De eerste vaccinatiecampagne in maart zal daarom voorrang geven aan deze groep. Er zijn twee doses per persoon nodig, dat wil zeggen een miljoen doses om te starten", verklaart de expert.
 
Niet dezelfde fouten maken
 
Tot slot vestigt prof. Jean-Michel Dogné de aandacht op het niet herhalen van "dezelfde fouten die werden gemaakt met het griepvaccin, dat onlangs werd gegeven aan mensen die niet tot de prioritaire groepen behoren". 

SPU-SV • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: