Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Positieve trend in coronacijfers houdt aan

COVID-19: Positieve trend in coronacijfers houdt aan

BRUSSEL 04/11 - Er is dinsdag een recordaantal van 877 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 39 procent hoger dan op de piek uit de eerste golf. Op intensieve zorg liggen er nu 1.351 coronapatiënten. Ook dat is hoger dan de piek tijdens de eerste golf. Dat bleek woensdag op de persbriefing van het crisiscentrum over het coronavirus. Toch houdt de positieve trend in de coronacijfers aan die eerder deze week was ingezet: het aantal nieuwe besmettingen stabiliseert en de ziekenhuisopnames stijgen minder snel.

De voorbije zeven dagen waren er gemiddeld 692 nieuwe ziekenhuisopnames per dag (+26 procent). De stijging is nog het sterkst in Vlaanderen (+40 procent). Er liggen nu 7.485 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 1.351 dus op intensieve zorg. Hun aantal blijft doorstijgen, met 48 procent op weekbasis, of een verdubbeling om de 12 dagen, net zoals voor de ziekenhuisopnames een iets tragere stijging dan de voorbije dagen.

"We verwachten dat het aantal patiënten op intensieve zorg nog zal toenemen. Maar hopelijk blijven we onder de maximumcapaciteit. Voorspellingen spreken momenteel van een maximumbezetting van 1.800 bedden op intensieve zorg binnen twee weken. Momenteel blijft de situatie wel nog bijzonder onrustwekkend, vooral in Luik en Henegouwen. In Vlaanderen is er vooral een stijging in Oost-Vlaanderen", zei Steven Van Gucht, de interfederale woordvoerder over het coronavirus, die het belang benadrukte om de coronamaatregelen te blijven naleven.

Het aantal overlijdens bedraagt momenteel gemiddeld 136 per dag. Vorige vrijdag was er een piek van 178 overlijdens. Op weekbasis is er een stijging met 122 procent, of een verdubbeling om de zes dagen.

Het aantal nieuwe besmettingen tot slot daalt licht met 4 procent op weekbasis, tot 14.235,4 per dag in de periode van 25 tot 31 oktober, de laatste waarvoor geconsolideerde gegevens beschikbaar zijn. Die daling kan slechts deels verklaard worden doordat geen asymptomatische personen meer worden getest, zei Van Gucht. Er zijn nu ook in Antwerpen, Limburg en Luik dalingen merkbaar, nadat die eerder al in het centrum van het land waren waargenomen. De grootste stijging is in West-Vlaanderen (+13 procent).

"Begin deze week zagen we de eerste lichtpuntjes. Die trend lijkt zich door te zetten. De besmettingscijfers stabiliseren, de ziekenhuisopnames stijgen minder snel. Deze vertraging komt geen dag te vroeg. Maar een minder snelle stijging of stabilisatie is niet voldoende. We moeten met z'n allen de cijfers weer drastisch naar beneden krijgen. Laat er dus geen twijfel over bestaan dat we de maatregelen moeten aanhouden. Elke opflakkering kan het zorgsysteem overbelasten. De cijfers tonen aan dat de inspanningen werken. Als we dit blijven aanhouden, kunnen we onder de maximumcapaciteit blijven in de ziekenhuizen. Wie thuisblijft, redt levens. Dat is een zekerheid", zei Van Gucht.

Wereldwijd recordaantal nieuwe coronagevallen voorbije week

De heropflakkering van het virus doet zich niet enkel in België voor. Vorige week zijn wereldwijd meer dan 3,3 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is op weekbasis de grootste toename van het aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie, zo meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

Met ongeveer 1,7 miljoen nieuwe coronagevallen, was het Europese continent goed voor iets meer dan helft van de nieuwe besmettingen die zich voordeden tussen 26 oktober en 1 november. Het aantal nieuwe gevallen steeg 22 procent sneller dan de week daarvoor. Het aantal bijkomende overlijdens groeide zelfs met 46 procent. In totaal zijn in Europa nu al 11 miljoen bevestigde besmettingen en 285.000 coronadoden geteld.

Daarnaast blijft de situatie ook ernstig in Noord- en Zuid-Amerika, waar samen 999.000 nieuwe gevallen en 17.000 overlijdens gemeld werden in de voorbije week.

Aanpassing van meerdere door Belga gepubliceerde artikelen. 

VKB, JUG • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: