Dossiers  >   Men's health  >  Exclusief: expert licht nieuwe techniek toe voor prostaatbehandeling op basis van stoomtherapie

Exclusief: expert licht nieuwe techniek toe voor prostaatbehandeling op basis van stoomtherapie

BRUSSEL 19/11 - Goedaardige prostaatvergroting – benigne hypertrofie – treft wereldwijd 110 miljoen mannen[1]. De meest voorkomende behandelingen zijn vandaag TURP, een endoscopische procedure door middel van een transurethrale resectie of HOLEP, een enucleatie van de prostaat met behulp van een Holmium laser. De Brusselse Kliniek Sint-Jan biedt nu ook een derde techniek aan, REZUM, die in tegenstelling tot TURP of HOLEP geen nevenschade aanricht. Daardoor blijven de seksuele functie en de zaadlozing behouden.

De gevolgen van een goedaardige zwelling van de prostaat, waarvan plasklachten de meest voorkomende zijn, kunnen zwaar wegen op de levenskwaliteit van patiënten. Ze klagen over een zwakke straal, frequent plassen, moeilijk op gang komen van de mictie, plassen in twee tijden en 's nachts moeten opstaan voor een toiletbezoek, met vermoeidheid overdag tot gevolg. Meerdere behandelingen zijn vandaag de dag mogelijk. Op basis van de symptomen, klinisch onderzoek en de verwachtingen van de patiënt, bieden urologen een gepersonaliseerde oplossing.   

TURP, HOLEP of REZUM?

Benigne prostaathypertrofie kan endoscopisch behandeld worden door middel van een transurethrale resectie (TURP), een enucleatie van de prostaat met behulp van een Holmium laser (HOLEP) of door stoomtherapie (REZUM).

De voorgestelde techniek is afhankelijk van de anatomie van de prostaat (volume en aanwezigheid middenkwab). TURP en REZUM kunnen aangeboden worden tot 80-90 ml zonder te grote middenkwab. HOLEP biedt een oplossing voor grotere prostaten. Bij TURP en HOLEP duurt de ingreep minstens 60 minuten en de hospitalisatie minstens twee dagen. Postoperatief is er retrograde ejaculatie. Met de nieuwe REZUM-stoomtherapie kunnen patiënten nu voor een veel minder ingrijpend traject kiezen. De behandeling is minimaal invasief, duurt slechts 10 à 15 minuten en kan onder bepaalde omstandigheden zelfs onder plaatselijke verdoving gebeuren. Er wordt gemiddeld 1 nacht hospitalisatie aangeraden.

Die kortere verblijfduur is mogelijk omdat er niet meer continu gespoeld hoeft te worden. Bovendien kent de procedure, in vergelijking met de andere endoscopische behandelingen, nauwelijks bijwerkingen: de seksuele functie en de zaadlozing blijven behouden, de post-operatieve klachten zijn miniem. 57% van de patiënten die behandeld werden rapporteren postoperatief geen irritatieve mictieklachten, die wel frequent voorkomen de eerste weken na een klassieke endoscopische behandeling[2].

Primeur voor Brussel en Wallonië

Dr. Sam Ward (foto), uroloog en Fellow of the European Board of Urology (FEBU) en Fellow of the European Council for Sexual Medicine (FECSM), volgde samen met het team urologen bij Kliniek Sint-Jan een specifieke opleiding om de procedure te mogen uitvoeren. "Prostaat-behandelingen gaan regelmatig gepaard met zware gevolgen voor de patiënt, vooral op seksueel vlak. De behandeling met stoomtherapie maakt daar een einde aan voor wat betreft de goedaardige prostaatvergroting. Niet onbelangrijk, voor een probleem dat vaak mannen treft die seksueel actief zijn. Ik ben dan ook erg blij dat het team urologie binnen Kliniek Sint-Jan het eerste is aan Brusselse en Waalse kant om deze innovatieve behandeling aan te bieden."

De REZUM-techniek werd ontwikkeld door de medische experts van Boston-Scientific, en wordt al vijf jaar toegepast in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten zijn uiterst positief, en een ruime meerderheid van de patiënten is na de ingreep verlost van zijn klachten. Het materiaal voor de behandeling wordt voorlopig nog niet terugbetaald, de ingreep en hospitalisatie wel.

Over de auteur

Dr. Sam Ward, uroloog, AZ St Jan Fertiliteitscentrum, Brussel

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Referenties

 

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: