Dossiers  >   Covid-19  >  Wanneer zich laten vaccineren tegen Covid-19? Onmiddellijk? Na een zekere tijd? Nooit? (opinie specialist)

Wanneer zich laten vaccineren tegen Covid-19? Onmiddellijk? Na een zekere tijd? Nooit? (opinie specialist)

Opinie

PARIJS 09/12 - In mijn medische praktijk heb ik altijd een wat afwachtende houding aangenomen als er weer een of ander wondermiddel werd aangekondigd. Dat is trouwens een vraag die vaak terugkomt in peilingen bij artsen: “Als er een nieuw geneesmiddel in de handel wordt gebracht, gaat u het dan meteen gebruiken of wacht u tot het geneesmiddel al een zekere tijd werd voorgeschreven?"

Zelf opteer ik veeleer voor optie 2: de kat uit de boom kijken. Wat we weten over de bijwerkingen van geneesmiddelen, is immers duidelijk: in klinische studies worden slechts enkele honderden proefpersonen onderzocht. Zeldzame bijwerkingen, die ernstig kunnen zijn, kunnen zo worden gemist, maar als het geneesmiddel al aan duizenden of miljoenen mensen wordt toegediend, zullen dergelijke bijwerkingen wel aan het oppervlak komen. Dat zou ook het geval kunnen zijn met vaccins tegen Covid-19. Als die vaccins ernstige bijwerkingen veroorzaken, zal dat duidelijk worden bij gebruik van het vaccin bij een groot aantal mensen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: