Dossiers  >   Covid-19  >  Variant Covid-19 duikt op in nieuwe landen

Variant Covid-19 duikt op in nieuwe landen

BRUSSEL 29/12 - Zowel Nederland, Duitsland, Finland als India en Pakistan rapporteren de eerste gevallen van een nieuwe stam van het coronavirus dat in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt.

Eerste gevallen in India

India heeft de eerste gevallen maandag vastgesteld. Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid kwamen alle zes patiënten onlangs terug uit het Verenigd Koninkrijk.

Drie gevallen zijn vastgesteld in Bangalore, twee in Hyderabad en een in Pune. Alle patiënten zitten in quarantaine. De nieuwe variant kan heel wat besmettelijker zijn dan de vorige bekende vorm van het virus. In India is de verspreiding van het virus vertraagd, na een piek in september.

De afgelopen 24 uur stelde het land 16.432 gevallen vast, de laagste dagelijkse toename sinds 25 juni, toen er 16.922 gevallen waren genoteerd. Na de Verenigde Staten telt India het hoogste aantal besmettingen, met in totaal 10.224.303 gevallen, aldus de Johns Hopkins-universiteit.

Pakistan: 3 bevestigde gevallen

In de Pakistaanse provincie Sindh zijn minstens drie gevallen bevestigd. Alle patiënten kwamen onlangs terug uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens Meeran Yousaf, woordvoerder van de gezondheidsautoriteiten in de provincie, komen de stalen van de drie patiënten voor 95 procent overeen met de nieuwe variant die in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld. In Pakistan stijgen de besmettingen. Tot nog toe kwamen ongeveer 10.000 mensen om het leven.

Ook Finland ontsnapt er niet aan

In Finland zijn ook de eerste gevallen van de Britse en Zuid-Afrikaanse virusvarianten opgedoken. Dat heeft onder andere het Finse ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid maandag bekendgemaakt. De laboratoria van het Universitair Ziekenhuis van Helsinki en van de Universiteit van Helsinki hebben beide bevestigd dat drie passagiers die op 18 en 19 december naar Finland kwamen, met een van de twee varianten besmet bleken.

Twee reizigers bleken de nieuwe coronavariant te hebben opgelopen die onlangs in Groot-Brittannië werd ontdekt, de derde reiziger is besmet met de Zuid-Afrikaanse variant. De personen in kwestie stellen het naar verluidt goed en zitten in afzondering. Andere mensen die mogelijk met de drie patiënten in aanraking kwamen, kregen de raad om een test te doen en zichzelf te isoleren. Sinds 7 december wordt aan reizigers die uit Groot-Brittannië komen gevraagd om een coronavirustest te ondergaan, ook al vertonen ze geen symptomen. Die aanbeveling werd ook uitgebreid naar reizigers uit Zuid-Afrika.

Elf mensen in Nederland getroffen

De 'Britse' coronavirusvariant is ook bij elf personen in Nederland gevonden, meldt het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM. Het adviesorgaan Outbreak Management Team (OMT) gaat zich woensdag buigen over de stand van zaken van de epidemie en de nieuwe virusvariant, schrijft de Nederlandse minister van Voksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

De virusvariant is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen. Het adviesorgaan Outbreak Management Team (OMT) zal woensdag bijeen komen om zich te buigen over de stand van zaken van de epidemie. Het team zal dan ook de elf vastgestelde gevallen van de 'Britse' variant van het coronavirus in Nederland bespreken.

Minister De Jonge schrijft dat "nog veel onbekend" is over deze variant en hoe besmettelijk die is. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus in Nederland. "In de loop van deze en volgende week" worden honderden monsters uit alle regio's onderzocht. Tot die gegevens er zijn is het extra belangrijk dat men zich goed aan de huidige maatregelen houdt, benadrukt de minister, en "de contacten buiten huishoudens tot maximaal twee te beperken, ook tijdens de jaarwisseling".

Reguliere laboratoriumsteekproeven brachten de virusvariant, die niet gevaarlijker maar wel besmettelijker lijkt, vorige week al aan het licht bij drie personen in de regio Amsterdam en bij twee personen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zij waren allemaal niet in Engeland geweest. Uit verder onderzoek bleek dat de besmettingen van de personen uit Rotterdam-Rijnmond gelinkt konden worden aan een uitbraak op een basisschool. De nieuwe 'Britse' variant die in de regio Nijmegen is geconstateerd is gevonden bij iemand die wel recent in Engeland was.

Nieuwe stam al aanwezig in Duitsland sinds november

De nieuwe stam van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, was al aanwezig in het noorden van Duitsland sinds de maand november. Daar is de stam bij een patiënt geïdentificeerd, aldus de Duitse gezondheidsautoriteiten op dinsdag.

Wetenschappers konden de variant van het virus B1.17 opsporen bij een persoon die in november besmet was, aldus het ministerie van Volksgezondheid van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De variant is "verantwoordelijk voor een groot deel van besmettingen vastgesteld in het zuiden van Engeland", aldus het ministerie in een persbericht. De patiënt die in november besmet raakte, was al op oudere leeftijd en leed aan onderliggende aandoeningen. De man is intussen overleden. De echtgenote raakte ook besmet met de variant, maar is intussen genezen, klinkt het nog. Hun dochter verbleef in het Verenigd Koninkrijk midden november en zou waarschijnlijk daar zijn besmet, aldus de autoriteiten.

Lees ook: Britse variant Covid-19 duikt ook op in Zuid-Korea

Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: