Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na uitbraak in Nederlandse school

COVID-19: Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na uitbraak in Nederlandse school

DEN HAAG 06/01 - Na de corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is al bij zeker 30 mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties "te linken zijn aan de school".

Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd, CBS De Acker, zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus. Die is volgens de Britse overheid een stuk besmettelijker dan eerdere varianten.

Tot nog toe zijn 750 leerlingen, docenten en hun huisgenoten getest. Ongeveer 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. Uit nadere analyses van de genetische code van het virus moet duidelijk worden hoeveel van deze mensen de variant hebben opgelopen die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen er dus nog meer worden dan dertig.

Naar aanleiding van de eerste bevindingen wordt het onderzoek uitgebreid naar andere scholen in de buurt en buitenschoolse opvanglocaties. Ook daar krijgen medewerkers, leerlingen en familieleden het verzoek zich te laten testen om de uitbraak in kaart te brengen.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte vorige week bekend dat tot dan toe bij vijftien mensen in Nederland was aangetoond dat ze de gemuteerde versie hadden opgelopen. Daaronder waren toen negen gevallen die in verband stonden met de school in Bergschenhoek. Vijf gevallen kwamen aan het licht in de regio Amsterdam. Vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC waren onder de besmette personen. In de omgeving van Nijmegen werd de Britse variant aangetroffen bij iemand die terugkwam uit Engeland. Een dag na de aankondiging van De Jonge kwam er in Friesland nog een besmetting met deze versie van het virus aan het licht.

Opgeteld zijn nu dus al zeker 37 besmettingen met de Britse variant ontdekt in Nederland.

 

SVR • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: